Šumari u Republici Srpskoj ugasili motorke, održan štajk upozorenja

Vijesti 30. jun 202213:55 1 komentar
N1 / Arhiv

Radnici u više šumskih gazdinstava u Republici Srpskoj održali su jutros jednočasnovni štrajk upozorenja. Traže povećanje cijene rada sa 140 na 175 maraka.

U sindikalnoj organizaciji od aprila traže veća primanja, ali uprava, tvrde, nema sluha. S druge strane iz Uprave Šuma rješenje će tražiti na sastanku koij bi mogao biti održan sutra, najavljuju rast cijene rada, ali ne u mjeri u kojoj to zahtjevaju sindikalci. Sve je komentarisao i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Na Twitteru je rekao rekao da će novac biti obezbijeđen i da obustava rada nije rješenje.

Zbog čega se sa rješenjem odugovlači upitao se za N1 Dušan Marković, predsjednik Sindikalne organizacije Javnog preduzeća Šume Republike Srpske.

“Zahtjev je upućen već u aprilu za povećanje cijene rada. Tada se tražilo povećanje od 20% zbog povećanje troškova života, taj zahtjev je opravdan”, istakao je Marković tvrdeći da je nakon rasta minimalca u Republici Srpskoj na 650 KM, prosječna plata u njegovom preduzeću oko 850 KM, te da više od 60% radnika radi za minimalac, a značajan broj i za isnos ispod toga.

“Mi smo bili prinuđeni, sve do potpisa ćemo održavati štrajkove upozorenja i borićemo se sve dok nam zakon to odobrava. Očekujem od uprave preduzeća da sastanak bude sutra, ali za sada nemamo nikakvu informaciju niti znamo koji je uslov na koji uprava pristaje”, rekao je Marković.

Iz Uprave Šuma Republike Srpske tvrde da su sa sindikatom razgovarali o većim platama i u ovom mjesecu. Za to je potrebno kažu obezbjediti dodatno oko 12, 5 miliona maraka. Novi sastanak najavljuju već za sutra. Obećavaju da će cijena rada rasti, ali ne onoliko koliki je sada zahtjev predstavnika radnika.

Cijena rada od nove godine povećana je sa 130 na 140 maraka što je u prosjeku od 40 do 150 maraka po zaposlenom. Iznos za plate u Šumama je blizu 83 miliona maraka bez drugih davanja.

Planirana dobit je 5,5 miliona i bez dodatnih sredstava nije dovoljna za pozitivno poslovanje, kažu u ovom javnom preduzeću.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare