Sunce, vjetar pa čak i snijeg u Sarajevu: Jesu li ovo “babine huke” (VIDEO)

Vijesti 28. mar 202318:32 0 komentara
N1

Proteklih dana u BiH su primjetne jake i česte promjene vremenskih prilika, praćene jakim vjetrom pa čak i snijegom kao što je danas bio slučaj više puta tokom dana. U narodu se ova pojava često naziva "babine huke".

Iako nema naučne definicije za “babine huke“, jasno je da se radi o završnoj pojavi snijega pred kraj klimatske zime.

Inače, “babine huke” – počinju nakon “Džemreta” i traju “od po devete do po desete” sedmice poslije Božića (10.-17. mart). Nekada to bude malo ranije, nekada kasnije, ali uglavnom pokažu svoje “zube”. Ovih dana, kao što svjedočimo, nastupile su babine huke u BiH.

To je vrlo nestabilno vrijeme, vrijeme kada se proljeće bori sa zimom.

Za vrijeme babinih huka, često se u jednom danu više puta izmijeni sunce, kiša, snijeg, pa kiša i snijeg zajedno i tako po cijeli dan dok traju, a sve je to praćeno vjetrom.

Babine huke su, prema narodnom predanju, dobile ime po babi Marti.

Inače, danas je u našoj zemlji bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a samo ponegdje u centralnim područjima registrovan je i slab snijeg.

Temperature zraka u 14 sati: Bjelašnica -11 stupnjeva, Ivan Sedlo 0, Bugojno 4, Drvar 5, Livno i Sarajevo 6, Gradačac, Tuzla i Zenica 7, Široki Brijeg 9, Bihać, Sanski Most i Stolac 10, Mostar 11, Neum 12 stupnjeva.

Sutra u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. U večernjim satima, novo naoblačenje sa zapada. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od -4 do 2, na jugu do 4, a najviša dnevna od 7 do 14 stupnjeva.

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Jutarnja temperatura oko -3, a najviša dnevna temperatura oko 10 stupnjeva.

Fotografije i video koji možete pogledati u nastavku su snimljeni danas u Sarajevu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!