Suša nanijela štetu višu od milijarde KM, slijedi povećanje cijena

Vijesti 07. aug 202116:23 > 16:25 3 komentara

Suša koja je pogodila veći dio Bosne i Hercegovine nanijela je veliku štetu poljoprivrednim usjevima, ali i stočarskoj proizvodnji. Štete se zbrajaju na jesen, ali već se procjenjuju na više od milijarde maraka, kažu poljoprivrednici. Znatno umanjen prinos i kvalitet proizvoda, usloviće i povećanje cijena kako poljoprivrednih proizvoda tako i svih drugih koji su u vezi s njima.

Ovogodišnja suša ne pamti se u posljednjih 50 godina, kažu poljoprivrednici. Zbog toga trpe sve poljoprivredne kulture u BiH, ali najugroženiji su proljetni usjevi kukuruz i soja. Vlasnici pojedinih poljoprivrednih gazdinstava su osim suše pretpjeli i grad, što je dodatno uništilo poljoprivredne kulture.

“Suša nam je ove godine dokrajčila poljoprivredu, pogotovo ovo sijanje na otvorenom, što se radilo na povrću, to ga je dotuklo jer ono se ove godine trebalo i zalivati. Mi nemamo uslova, nemamo vode dovoljno”, priča Muhamed Softić, poljoprivrednik.

Iako su Federalnoj vladi uputili apel za pomoć, povratne reakcije nema. Poljoprivrednici ne traže mnogo, kažu, barem da im ranije isplate redovne podsticaje. Jedini izlaz iz ove situacije bio bi da je za vrijeme visokih temperatura proglašeno stanje elementarne nepogode, do čega, međutim, nije došlo.

Suša dovodi do povećanja cijena

“Sistem je komplikovan na način da bi sad neki od naših poljoprivrednika dobio novac kao odštetu, mora ta opština na kojoj on egzistira, obrađuje zemlju, mora proglasiti elementarnu nepogodu. Pa se mora pisati odštetni zahtjev. Što dalje mora procijeniti Civilna zaštita i dok dođe do Federalnog ministarstva… Od toga nema ništa”, zaključuje Nedžad Bićo, Udruženje poljoprivrednika FBiH.

Suša će za posljedicu imati znatno umanjen prinos i kvalitet proizvoda, ali i povećanje cijena kako poljoprivrednih proizvoda tako i svih drugih koji su u vezi s njima. Iako se štete zbrajaju na jesen, već se kalkuliše o milijardi i po maraka na teritoriji čitave države.

“Štete će se zbrajati na jesen kad prinosi budu manji za 50%, 60%, 70%. Pretrpićemo štetu od, najmanje, milijardu i po na svim kulturama”, smatra Vladimir Usorac, Udruženje poljoprivrednih proizvođača.

Suša za sobom uglavnom povlači i povećanje cijena hrane na domaćem tržištu, što zavisi od nakupaca, odnosno preprodavača, ali i entitetske vlasti koja im je, kako ocjenjuju poljoprivrednici, naklonjena.

Jedinstven stav entitetskih udruženja

“Mi se borimo protiv nakupaca već dvije tri godine. Ne možemo se izboriti jer je vlast korumpirana i naklonjena nakupcima”, tvrdi Vladimir Usorac, Udruženje poljoprivrednih proizvođača RS.

Entitetska udruženja jedinstvenog su stava – neophodna je veća podrška države u svakom smislu. Zahtjev ilustruju ne tako dalekom situacijom kada su bh. prevoznici satima čekali na graničnim prelazima prilikom izvoza poljoprivrednih proizvoda, koji zbog toga nerijetko propadaju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare