“Sutkinja nije mogla donijeti drugačiju odluku, policija nije pripremila dokaze”

Vijesti 14. aug 202314:19 0 komentara
N1

"Otvoreno moramo razgovarati kako bismo dobili pravdu za Nizamu, a kako bismo zaštitili sve ubuduće. Ovaj slučaj mora biti presedan u bh. društvu, ovdje mora biti odgovornost jasna. Moraju biti i ostavke, ali ne ostavke onih i za koje smatramo da bi mogli biti odgovorni, nego sa vrha države. Činjenice koje svaki dan dobijamo u medijima, ukazuju na sumnju da je policija pokazala ubici gdje se nalazila Nizama i time omogućila saučesništvo u ubistvu", kazao je za N1 danas advokat Mirnes Ajanović.

Ajanović je kazao da svako ko je podržavao ubicu na društvenim mrežama isto odgovara kao da je ubio.

Ovdje se treba razgovarati o društvenom poremećaju i davanju podrške nasilništvu. Za djelo ubistva najmanja zakonska kazna je pet godina. A za okrutno, svirepo ubistvo iz mržnje, nasilja i osvete je 40 godina zatvora. Ko god je na društvenim mrežama davao direktnu podršku ubici, isto odgovara kao da je ubio“.

“U ovom sistemu, vidjeli ste, zakazali su svi instituti sigurnosti u državi. Od najvišeg, državne bebzjednosti (SIPA-e) do najnižeg, policijske uprave. Nisu imali koordiniranost rada, nisu mogli da se snađu, uživo se gledalo šta se događa i nije bilo reakcije”, kazao je Ajanović.

Dodaje da “svi moraju dati ostavke”.

Svi moraju dati ostavke, pa i onaj ministar Nešić koji se javio da da svu podršku, a danas odbija dati podršku da se proglasi Dan žalosti. Pokazuje se potpuno licemjerstvo“.

“Policija je uzela izjavu od Nizame 7. augusta. Sud je istog dana odlučivao i odbio je zahtjev za izricanje mjere zabrane”.

N1

Ajanović je potom pojasnio ko je ponajviše zakazao u zaštiti Nizame od ubice Sulejmanovića.

Ja bih kao advokat govorio nepristrasno; bez okolnosti da imamo subjektivan stav o tome nego da pokušamo objektivno. Ako je prijava bila 7. augusta i u njoj se Nizama pozvala na Zakon. Policija je imala njenu izjavu da se plaši da svjedoči i dobijamo dopis isti dan dostavljen Sudu. Sudija odlučuje na osnovu činjenica dostavljenim na spisu. Sudija nije imala dokaz o spisu, policija nije sudiji pripremila dokaz. Sudija u okolnostima kada ne može pretpostavljati, nije mogla donijeti drugačiju odluku. Sud odlučuje na osnovu činjenica. Sud kada bi pretpostavljao, onda bi svi završili tamo gdje hoće. Policija je morala obratiti se organu starateljstva i morali su upozoriti Nizamu da mora svjedočiti i dati iskaz. Policija je imala mogućnost, jer je isti dan odlučeno, tražiti od Nizame da se izjasni“.

Ko je mogao otkriti lokaciju poslije sedam dana skrivanja?

Ovdje imamo propuste. Policija u samom startu nije uradila šta je trebalo. Svi mi dobro znamo, dok dođe do sudije, imamo i Tužilaštvo da reaguje. Policija je morala slučaj prijaviti nadležnom tužiocu. Saučesnik u ubistvu mora odgovarati ko god bio“, kazao je Ajanović.

Ponovio je stav da se nije adekvatno reagovalo.

Imamo dobre zakone u svim segmentima. Dva su segmenta odgovornosti; prvo nekoordiniranost svih policijskih agencija. Zašto je to tako? Ispada da niko nije znao ono što su hiljade ljudi vidjeli i gledali. Nisu adekvatno reagovali. Moje mišljenje; postoji organ koji se bavi koordiniranjem svih organa sigurnosti u BiH. To je zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH. Oni su nadležni da vrše ispitivanje, ne samo SIPA-e, nego da prave kooridiniranost svih agencija“.

Jasmin Imamović je predsjednik komisije, pitam ga šta je uradio od dobijanja mandata, da se obezbjedi zajedničko funkcionisanje svih organa sigurnosti kako bi došli u poziciju da ubica bude zaustavljen? Imao je još dva sata. Niko nije reagovao, a kažu svi da mogu za pet minuta reagovati“, kazao je Ajanović.

PRIJAVITE NASILJE

Broj policije u Bosni i Hercegovini 122
SOS telefon u Federaciji Bosne i Hercegovine 1265
SOS telefon u Republici Srpskoj 1264
SOS crvena linija u Kantonu Sarajevo 033 222 000

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!