Sutra dolaze Palestinci, no još se radi na evakuaciji onih koji su zatražili pomoć

Vijesti 19. nov 202318:32 0 komentara

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je odlučilo. Odobrava dolazak srodinka bosanskohercegovačkih državljana koji su evakuisani iz Gaze. Očekuje se da bi večeras mogli napustiti Kairo, te se uputiti ka Istanbulu, odakle bi prvim letom krenuli ka Sarajevu. Na Aerodromu će sutra biti podvrgnuti, kako je istakao ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, dodatnim provjerama Granične policije i Službe za poslove sa strancima. No, nadležni smatraju kako su današnjom Odlukom stavili tačku, u segmentu njihovih obaveza, na ovu priču.

Porodice koje su prije izvijesnog vremena zatražile pomoć, u strahu za vlastite živote, konačno bi se mogle smiriti na sigurnom. Kod svojih prijatelja i srodnika u Bosni i Hercegovini.

“Sutra dolaze u dvije grupe, oko 37 njih, 20 osoba imaju bosansko državljanstvo i 17 nemaju. Oni su srodnici s njima. Oni dolaze sutra preko Istanbula za Sarajevo, tako je za sada planirano. Jedna grupa stiže popodne i jedna grupa stiže navečer“, kaže Majed Maarouf, predsjednik Palestinske zajednice u BiH.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić objavio je i kako za četiri osobe ulazak nije dozvoljen, jer nisu mogli dokazati srodnost sa bh. državljanima, dok se još radi na evakuaciji nekolicine onih koji su zatražili pomoć.

“Za sada 41 osoba, jedna je prema posljednjim informacijama odustala od dolaska na egipatsku stranu iz vjerovatno nekih privatnih razloga, a do preostalih osam državljana ćemo probati, odnosno srodinka, probat ćemo doći, da vidimo u čemu je tu bio problem, jer javili su se navodno neki problemi sa izraelske strane u vezi sa njihovom dokumentacijom”, navodi Semir Halilović, ambasador BiH u Kataru.

Evakuacija neće stati

Nakon što Vijeće ministara BiH nije uspjelo postići saglasnost o ovom pitanju tokom cijelog jučerašnjeg dana, jer ministri iz Republike Srpske nisu iskoristili pravo glasa, nova sjednica zakazana je jutros. Ukupno 50 osoba je na spisku za dolazak, kaže ministar sigurnosti BiH. Od čega je 20 bh. državljana, ostalo su njihovi srodnici.

“Prema Odluci to mogu biti srodnici koji su roditelji bh. državljana, djeca bh. državljana, ili bračni drug bh. državljanina. Ono što je bitno jeste da smo uradili sve potrebne bezbjednosne provjere i nastavićemo da ih radimo, jer nama je u ovom trenutku najbitnija bezbjednosti građana unutar BiH”, rekao je Nešić.

No brojne su kritike upućene na račun Vijeća ministara, tačnije dijela koji dolazi iz Republike Srpske, zbog odugovlačenja, jer u ovom slučaju ipak je riječ o ljudskim životima.

“Prije svega mi znamo da BiH nije imala definisan zajednički stav po pitanju rata između Izraela i Palestine, mislim da je to korijen svih ovih problema koji su se kasnije desili”, ističe analitičar Mirza Mehmedović.

Treba još jednom podsjetiti kako je evakuacija bh. građana i njihovih srodnika urađena uz pomoć države Katar, koja se pobrinula za putne i troškove smještaja. Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković poručio je kako napori na evakuisanju svih koji su zatražili pomoć neće stati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!