Sutra hitna sjednica Predstavničkog doma PSBiH o učestalim napadima na povratnike u RS

Vijesti 20. sep 202318:04 0 komentara
N1

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zakazana je za sutra sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je "Učestali napadi na povratnike na području entiteta Republika Srpska i Prijedlog mjera i aktivnosti na poboljšanju sigurnosti povratnika na teritoriji Bosne i Hercegovine".

Zahtjev za sazivanje hitne sjednice s ovom tačkom dnevnog reda uputili su poslanici: Edin Ramić, Šemsudin Dedić, Milan Dunović, Šemsudin Mehmedović, Safet Kešo, Zlatan Begić, Denijal Tulumović, Amor Mašović, Vlatko Glavaš, Šerif Špago, Nermin Mandra, Jasmin Emrić, Midhat Čaušević i Elvisa Hodžić.

U obrazloženju predložene tačke dnevnog reda između ostalog je navedeno da javnost u BiH gotovo svakodnevno svjedoči napadima na povratnike nesrpske nacionalnosti u entitetu RS, „koji u posljednje vrijeme poprimaju oblik sistematskog djelovanja s ciljem pritiska na povratnike bošnjačke i hrvatske nacionalnosti s očiglednom namjerom da ih se prisili da konačno napuste svoje domove“.

Dodaje se da su fizički napadi i prijetnje, napadi na vjerske objekte i provokacije na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, zabilježeni u gotovo svakom povratničkom mjestu u entitetu RS.

Poslanici koji su predložili razmatranje ove tačke dnevnog reda, predložili su i da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvoji i nekoliko zaključaka.

Prvim predloženim zaključkom najoštrije se osuđuju „učestali sistematski napadi na povratnike na području entiteta RS, motivirani vjerskom i nacionalnom netrpeljivošću, čiji je cilj pritisak na povratnike bošnjačke i hrvatske nacionalnosti s konačnom namjerom da ih se prisili da napuste svoje domove“.

Također, od vlasti entiteta RS, a posebno MUP-a RS, se traži da efikasno zaštiti povratnike od napada, umjesto tolerisanja, a ponekad i ohrabrivanja tih napada.

“Tražimo od visokog predstavnika u BiH da u skladu s obavezama propisanim Općim okvirnim sporazumom za mir u BiH i ovlastima utvrđenim Zaključcima Vijeća za provedbu mira iz Bonna od 9. i 10. decembra 1997. godine donese zakon kojim će se striktno provesti odredba o proporcionalnoj nacionalnoj zastupljenosti u policijskim strukturama, te da se u skladu s tim izvrši prijem većeg broja Bošnjaka i Hrvata u policijske strukture entiteta RS, odnosno Srba u strukture MUP-a Federacije i kanatonalnih MUP-ova. Zakonom bi trebalo regulisati da se u naseljima u kojima povratnici iz jednog naroda čine većinu, na rukovodne pozicije imenuju policijski službenici iz tog naroda”, navodi se u jednom od predloženih zaključaka.

Predložen je i zaključak kojim se od Vijeća ministara BiH traži da formira fond na državnom nivou iz kojeg bi se u periodu od narednih pet godina stimulisao angažman policijskih službenika koji žive u FBiH, a rade u RS, odnosno policijskih službenika koji žive u RS, a rade u FBiH.

Održavanje hitne sjednice Predstavničkog doma državnog parlamenta predviđeno je nakon završetka redovne sjednice tog doma, koja je također zakazana za sutra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!