Sutra počinje izborna kampanja u BiH: Političkim strankama je zabranjen niz stvari, a prvi put podnose i izvještaj za utrošeni novac prije izbora

Vijesti 05. sep 202412:59 0 komentara
N1

Kampanja za predstojeće lokalne izbore, koji se održavaju 6. oktobra u Bosni i Hercegovini, zvanično će početi sutra. Tim povodom Centralna izborna komisija BiH obratila se javnosti i navela šta je sve zabranjeno tokom kampanje te saopštila novinu za političke subjekte koji imaju svoje liste na ovim izborima.

Kako je navela predsjednica CIKa Irena Hadžiabdić, političkim subjektima i osoba anagažovanim u izbornoj administraciji nije dozvoljeno nošenje oružja na biračkim skupovima, ometanje skupova drugih političkih subjekata, prijetiti pristalicama drugih političkih subjekata, sprečavati novinare da obavljaju svoj posao, obećavati novčanu naknadnu ili druge materijalne koristi pristalicama s ciljem dobijanje podrške birača, podscitati na glasanje lica koja nemaju pravo glasa, podscitati birače da glasaju više puta ili da glasaju u ime drugih lica, zloupotrebaljavati djecu u političke svrhe.

“Pojedine zabrane se odnose na cijeli izborni proces, kao što je npr. govor mržnje. Govor koji podstiče mržnju, diskriminaciju, nasilje ili izaziva strah i neprijateljstvo, te objavljivanje takvih sadržaja je strogo zabranjeno. Političkim subjektima je zabranjeno iznositi lažne informacije koje mogu ugroziti integritet izbornog procesa i dezinformisati birače. CIK ima ovlaštenje da izrekne kazne do 30.000 KM, a za teže prekršaje može izvršiti uklanjanje kandidata s kandidatske liste, ali i poništenje učešća političkog subjekta. Sve zavisi od težine prekršaja i učestalost kršenja”, kazala je Hadžiabdić.

Navela je kako se troškovi kampanje političkih kampanja formiraju po broju birača u izbornim jedinicama u kojima politički subjekti imaju kandidatsku listu. Sredstva  za finansiranje se primaju isključivo putem posebnog računa o čemu su politički subjetki prvi put na ovim izborima dužni podnijeti izvještaj tri dana pred izbore.

Hadžiabdić je rekla kako je CIK zaprmio 14.044 prigovora od kojih je još 482 u radu. Najčešći prigovori su u vezi s preuranjenom kampanjom, plaćenim političkim oglašavanjem, zloupotrebom javnih resursa, te registracija birača van BiH za što su okončali proces. Izrekli su 59 novčanih kazni u iznosu od 268.500 KM.

Pravo glasa na lokalnim izborima u BiH ima 3.400.204 birača.  Na lokalnim izborima borit će se 26.124 kandidata, dok je kandidatske liste predalo 168 političkih partija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!