Sutra ročište Debevcu i Megmedagiću, procurili novi detalji: Ko je uznemiravao i lažno se predstavljao?

Vijesti 14. feb 202421:28 0 komentara

Sutra je novo ročište o produljenju pritvora za suspendiranog predsjednika državnog Suda Ranka Debevca i bivšeg ravnatelja OSA-e Osmana Mehmedagića. Tužiteljstvo najavljuje nove dokaze, zbog kojih traže dodatnih 30 dana pritvora. Istraga je inače proširena, a uhićena je još jedna osoba osumnjičena za lažno predstavljanje.

Ko je uznemiravao i lažno se predstavljao, iz Tužilaštva, ali i SiPA-a za sada bez odgovora. Mediji špekuliraju da je riječ o Milislavu Pijuku uposleniku suda koji je navodno javljao Debevcu koji svjedok daje iskaze tužiteljici Bojani Jolović. Zvanično uhapšena osoba tereti se za dva djela, u ovom trenutku teško je reći u kakvoj su vezi s optuženima. Osim za lažno predstavljanje u informaciji iz Tužilaštva navedeno je i krivično djelo iz član 29 Zakona o ravnopravnosti spolova koji kaže

Članak 29. kaže:

“Tko čini nasilje, uznemiravanje ili seksualno uznemiravanje utemeljeno na spolu kojim se ugrožava mir,duševno zdravlje i tjelesni integritet kaznit će se kaznom zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina”.

Prethodno je iz Tužilaštva saopšteno da je ova pravosudna institucija proširila istragu u predmetu Debevec i Mehmedagić zbog sumnji na koruptivne aktivnosti i druge nezakonitosti. Pripadnici SIPA e izvršili su pretrese i izuzimanje predmeta na ukupno šest lokacija u Sarajevu..

Navodno su traženi predmeti koji su poklonjeni Ranku Debevcu. Nezvanično i sat, kojeg je predsjedniku Suda za usluge poklonio Zdravko Mamić bivši potpredsjednik zagrebačkog Dinama koji je iz Hrvatske prebjegao u BiH. U Tužilaštvu je navodno još prošle sedmice saslušan i biznismen Ljiljanko Palac koji je bio spona između Mamića i Debevca, ali i sam Mamić. Kao kontakt spominje se i hercegovačka kompanija Kramar.

Nijedan od ovih navoda nije zvanično potvrđen u Tužilaštvu BiH. Kazali su nam biće jasnije nakon sutrašnjeg ročišta pred Sudom BiH gdje će za suspendiranog predsjednika suda i bivšeg direktora OSA-e zatražiti produženje pritvora za još 30 dana uz predočenje novih dokaza zbog čega je istraga proširena.

Podsjetimo da se Debevec I Mehemedagić prema optužnici terete za zloupotrebu službenog položaja, prisluškivanje dežurnog tužitelja i zaposlenika suda koji su 2020.godine radili na više predmeta. Na prošlom ročištu za određivanje pritvora tužiteljica je otkrila šokantne podatke o još 60 naloga za prisluškivanje koji su u međuvremenu uništeni

Advokati optuženih proširenje istrge nisu željeli komentirati, dok je za novinarska pitanja ostao nedostupan i Zdravko Mamić. Debevec i Mehmedagić su u pritvoru od 18. decembra prošle godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!