Sutra sastanak federalne koalicije

Vijesti 22. nov 202319:47 0 komentara
N1

Može li državna koalicija "prokrčiti" put do Evropske unije, vrlo je upitno. Naime, odnosi nisu dobri. Sastanak koji je ranije najavljen između partnera, sutra se neće održati. Bar ne u planiranom formatu. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je u Mađarskoj. Kako on, tako i članovi njegove stranke jasno su iskazali stav kako im se ne dopada ni politika predsjedavajuće Vijeća ministara, Borjane Krišto, koja, tvrde, tokom važnih međuanrodnih sastanaka, izostavlja osigurati prisustvo srpskih kadrova. Koalicija ne stoji dobro ni kada je riječ o ispunjavanju reformskih zakona.

Posljednji primjer neprimjerene prakse, kako kaže Milorad Dodik, desio se upravo nedavno. Tokom posjete generalnog sekretara NATO-a, Jensa Stoltenberga.

“To izbjegavanje gospođe Krišto da uključi u razgovore predstavnike srpskog naroda, a u to uključi predstavnike bošnjačkog i hrvatskog naroda, se više neće tolerisati i bez obzira na sve izgovore koji se mogu dati na tom pitanju, neprihvatljivo je, kada su zadnje četiri međunarodne posjete da su isključeni sa sastanaka članovi Kolegija, sad ćemo vidjeti kako će gospođa Krišto imati podršku od strane srpske strane”, najavio je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Da li će, kako Dodik kaže, “srpska strana”, sada u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine dodatno “zatezati” u ionako teškim odnosima, jedan od ministara, imenovan upravo na zahtjev SNSD-a, Srđan Amidžić, nije direktno odgovorio.

“Ja samo mogu da kažem da mislim da nije primjereno da na sastanku tog nivoa, format preko puta Stoltenberga nema nikoga od predstavnika iz Republike Srpske, apsolutno dijelim to mišljenje, a koji će biti konkretni potezi – ja nemam mandat da o tome govorim, dok mi ne sjednemo pa se međusobno ne dogovorimo, jer to na neki način doživljavam i kao poniženje sebe lično”, izjavio je Amidžić, ministar finansija i trezora BiH.

Važno je podsjetiti, kako je na sastanku sa Stoltenbergom, uredno prisustvovala članica Predsjedništva iz Republike Srpske, Željka Cvijanović. A sama Borjana Krišto se o kritikama na njen račun, nije oglašavala. Članovi HDZ-a ipak uvjereni kako upravo oni prave balans između koalicionih partnera.

Varnice bi mogle sijevati i u Briselu, početkom mjeseca, gdje bi bh. delegacije ponovo trebale raspravljati s evropskim partnerima o sudbini našeg članstva. Dodik je vrlo jasan, doći će, ali uslov svih uslova, riješiti pitanje Ustavnog suda i OHR-a. Stoga i ne čudi da pomaka na reformskom putu i unutar državnih institucija u posljednje vrijeme nema.

S Dodikom više na prijateljskoj osnovi ne razgovaraja ni lider NIP-a, Elmedin Konaković nakon što su razmijenili i uvrede putem društvenih mreža. Ipak, iz Trojke poruke – sastanak s Dodikom uskoro, prije odlaska u Brisel.

“HDZ je sada domaćin naredne runde pregovora koalicije na državnom nivou i imajući u vidu činjenicu da je gospodin Dodik najavio ranije put u Mađarsku, taj sastanak državne koalicije koji je trebao biti 21. je odgođen zbog toga ali održava se sastanak federalne koalicije”, pojasnio je Denis Zvizdić, zastupnik NiP-a u PSBiH.

Jednu od mogućih tema je Dragan Čović ranije najavio, a i predugo je čekao na pregovore, kaže. Reforma izbornog zakonodavstva s akcentom na, kako kaže, legitimno predstavljanje. Ako je suditi prema dosadašnjoj političkoj praksi, još jedna kriza u najavi.

Opširnije u videu ispod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!