Sutra sastanak parlamentarnih stranaka na državnom nivou: Ko dolazi, a ko je poziv odbio?

Vijesti 28. jan 202419:13 0 komentara
N1

Novi sastanak predstavnika parlamentarnih stranaka na državnom nivou planiran je za sutra. Razgovaraće o izmjeni Ustava, koji bi otvorio put izmjenama Izbornog zakona. Predstavnici opozicije oba entiteta ne žele učestvovati. Izrežiranim igrama većine i vađenju iz blata, kažu, neće dati doprinos.

Izmjene Ustava BiH omogućile bi pretpostavke za izmjene izbornog zakona u dijelu implementacije presuda međunarodnih sudova. Osim ovog, za dio vlasti, prioritet je izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH u paketu sa drugim izmjenama Izbornog zakona.

Predstavnici SNSD i HDZ-a potvrdili dolazak, no nisu optimistični u dogovor o izmjenama Ustava. Kao i obično, prvi čovjek SNSD-a krivi američkog ambasadora koji, kako navodi, pokušava da razvali unutrašnji dogovor u BiH svojim insistiranjem na promjeni Ustava BiH.

“Stav u Republici Srpskoj je da možemo da istrpimo određene promjene za izbor člana Predsjedništva BiH. To je da RS bira Srbina ili predstavnike konstitutivnih i ostalih naroda, što omogućava da se svi mogu kandidovati, što je ključno pitanje tih reformi, a isto tako treba urediti i u FBiH”, rekao je Dodik.

Bez spektakularnih postignuća sutra, smatraju kritičari vlasti, jer se bez opozicije ne može uraditi mnogo.

Osim toga, stav američke administracije je jasan, pa vlast ne može računati ni na, eventualno, nametanje visokog predstavnika.

Više u prilogu Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!