Sutra sjednica Doma naroda PSBiH, na dnevnom redu Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa

Vijesti 07. mar 202413:30 0 komentara
F.Z./N1

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Kemal Ademović kazao je Feni da je zakazao sjednicu tog doma za sutra u 15 sati, a na kojoj će biti razmatran Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama na nivou BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH.

“Dakle, dva će zakona biti, jer već u redovnoj proceduri imamo zakon o državnoj službi, koji je prošao u prvom čitanju. Nema razloga da ga sutra ne stavimo na sjednicu i da ne bude razmotren i vjerovatno i usvojen”, kazao je Ademović.

Vijeće ministara BiH jučer je jednoglasno usvojilo i uputilo Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj proceduri novi tekst Prijedloga zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama na nivou BiH, s oznakom EI kao potvrdom odgovarajuće usklađenosti sa zakonodavstvom Evropske unije i međunarodnom praksom u tom području.

Donošenjem ovoga zakona, koji je predložilo Ministarstvo pravde, ispunjava se jedan od 14 prioriteta u oblasti vladavine prava u procesu evropskih integracija BiH i jedan od ključnih uvjeta za dobivanje statusa kandidata – navedeno je iz Vijeća ministara BiH.

Cilj zakona je sprečavanje sukoba interesa u vršenju javnih dužnosti u institucijama na nivou BiH, odnosno uklanjanje privatnih utjecaja na donošenje odluka, jačanje integriteta, objektivnosti, nezavisnosti, nepristranosti i transparentnosti u vršenju javne dužnosti, prevencija i borba protiv korupcije te jačanje povjerenja građana u institucije Bosne i Hercegovine.

Predloženim zakonom, uz široko definiran sukob interesa u skladu sa standardima Vijeća Evrope, precizirane su obaveze i odgovornosti nosilaca javnih funkcija, nespojivosti u vršenju druge funkcije ili posla uvođenjem jasnih i jedinstvenih pravila koja ograničavaju vršenje više funkcija ili poslova.

Izvjesno je da će sutra biti održana i sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj bi trebao biti razmatran Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama na nivou BiH, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!