Sutra sjednica PIC-a: Koliko su realne šanse da nadležnosti OHR-a budu smanjene?

Vijesti 18. jun 202419:49 0 komentara

Dok političari iz Republike Srpske podržavaju smanjenje nadležnosti i potpuno zatvaranje, Trojka naglašava da domaći lideri nisu još nisu spremni za samostalno djelovanje. Analitičari podsjećaju da je Ured slogom i radom lako zatvoriti - ispunjavanjem uslova iz Programa 5+2.

Sutra počinje dvodnevna sjednica PIC-a, a uoči sjednice ključno pitanje je koliko su realne šanse da nadležnosti OHR-a budu smanjene.

Da postoje zagovornici ideje smanjenja nadležnosti OHR – a, potvrdio je i ministar vanjskih poslova, dodavši da ipak treba sačekati zaključke predstojeće dvodnevne sjednice Vijeća za provedbu mira.

Iz Trojke su već ranije pružili podršku visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta, kazavši da je njegova uloga ključna u deblokadi političkih procesa u BiH. Ispunjenje najava o smanjenju nadležnosti vide kao ispunjavanje želja secesionista i Moskve.

“Obavio sam veliki broj razgovora sa ministrima vanjskih poslova Evropske unije prije svega i upozorio da se niko ne igra tim procesom, jer smanjenje ovlasti OHR-a je nešto što siguran sam svoju kreaciju ima u nekim moskovskim kancelarijama. Svim silama treba zaštiti OHR, visoki predstavnik i bosnke ovlasti, koje se koriste da se procesi deblokiraju i smetaju onima koji imaju secesionističke ili neke druge planove”, kaže Elmedin Konaković.

Podrška visokom predstavniku stigla je i iz Američke ambasade u BiH. A baš tandem Murphy – Schmidt u Republici Srpskoj vide kao zagađivače političke scene u Bosni i Hercegovini. Smatraju da Schmidt treba napustiti državu, a da proces odlučivanja trebaju voditi isključivo domaći lideri.

“Ono što bi bilo normalno bilo bi da OHR ne postoji u BiH, da domaće vlasti i predstavnici vrše vlast u skladu sa izbornom voljom građana, ja mislim da smo mi zemlja dovoljno zrela i da nam nije potreban međunarodni tutor”, ističe ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac smatra da “nema šta da se smanjuje”, ponovivši da je Schmidt legitiman visoki predstavnik u BiH.

“Mislim da treba da ga pošalju kući. On nije legitiman. S druge strane zatvaranje OHR-a da naravno, više puta smo upravo od evropskih zvaničnika čuli da je jedino moguće kretanje Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji u tome da nema stranaca u njenim insittucijama, a šta imamo danas?”, pita se Košarac.

Istina je da BiH sa uredom visokog predstavnika ne može u Evropsku uniju. No, ne može ni bez reformskih zakona, a već mjesecima usvajanja nema. Zajedničkim radom i ured OHR-a mogao bi biti lako zatvoren. Propisano je to Programom 5+2.

No, pošto su među uslovima rješenje pitanja državne i vojen imovine, fiskalna održivost, vladavina prava, pitanje je kada će BiH, odnosno državnici biti spremni na djelovanje bez visokog predstavnika.

“Znamo da su vrlo jasno definisani stavovi uslovi koji se trebaju ispuniti da bi se kancelarija zatvorila. Mislim da bi u ovom trenutku bilo suludo da se takva odluka donese da se odstupi od takvih uslova i da se u ovakvoj situaciji kada u BiH imamo prijetnje za budućnost BiH, secesionizam itd… Čini mi se da je u ovom trenutku nemoguće da dođe čak ni do smanjenja bonskih ovlasti”, ističe politička analitičarka Tanja Topić.

Dodaje Topić da priča o smanjenju nadležnosti traje već 10 godina, a ovaj put je aktualizirana nakon sastanka predsjednika Srbije sa francuskim predsjednikom. Zato i vidi Francusku kao potencijalne zagovarače.

Ipak visoki predstavnik je stava da do toga neće doći. Ukoliko ipak zagovarači budu jači, Konaković kaže da imaju spremnu adekvatnu reakciju. Kakvu, nije otkrio.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!