Suzbijanje korupcije u zdravstvu je jedan od prioriteta EU, šta kažu građani?

Vijesti 31. maj 202214:18 2 komentara
N1

U Sarajevu je održana konferencija pod nazivom "Prevencije korupcije u zdravstvu-bolja zdravstvena zaštita pacijenata".

Prije svega, ukazano je na pozitivne prakse u sektoru zdravstva. U tom smislu, Kantonalna bolnica Zenica prva je zdravstvena ustanova u BiH koja je prihvatila i implementirala inovativni softver za automatsko kreiranje i javno objavljivanje liste čekanja pacijenata. A duga lista čekanja, između ostalog, opredjeljuje pacijente da se liječe u privatnim zdravstvenim ustanovama, ali da i sami ponekad učestvuju u korupciji, tako što će izdvojiti određena novčana sredstva kako bi zakazali pregled u što kraćem roku.

N1

S druge strane, borba protiv korupcije u vrhu je prioriteta Mišljenja Evropske komisije o članstvu BiH u EU. Jednak pristup zdravlju je prioritet, ali to ne znači samo pružanje usluga, već se radi i o transparentnosti, te ravnopravnosti građana koja zahtijeva politike promjene i zakonodavstva, kako bi bio osiguran krajnji cilj-efikasnija briga o pacijentima, rekao je Enrico Visentin, programski menadžer za Pravosuđe i antikorupciju u Delegaciji EU u BiH.

“Pokrenuto je i sistemsko uvođenje novih antikoruptivnih internih akata u segmentima javnih nabavki, sukoba interesa, upravljanja ljudskim resursima i finansijskog upravljanja”, kaže Emsad Dizdravić, projekt menadžer TI BIH.

Do sada je usvojeno 15 novih Pravilnika i drugih internih akata, a 30-ak je u proceduri usvajanja, čime će, u značajnoj mjeri, biti unaprijeđen sistem prevencije od korupcije u navedenim oblastima.

Projekat prevencije i borbe protiv korupcije u zdravstvu, koji finansira EU u iznosu od 490.000 evra, ima za cilj doprinijeti smanjenju rizika od korupcije u zdravstvenom sektoru u BiH kroz poboljšanje transparentnosti, odgovornosti i integriteta u 15 javnih zdravstvenih ustanova u BiH, te uspostaviti sistemska preventivna rješenja u područjima rizika od korupcije.

Šta kažu građani?

Pitali smo i građane Sarajeva jesu li ikada platili ljekaru za određene zdravstvene usluge, te je li to traženo od njih.

“Ne, nije mi nikad traženo, ali vjerujte, da je traženo, kakvo je ovo naše zdravstvo, da bih platio”, odgovara Sarajlija.

“Pa, bih kada bih imala. Mi, penzioneri, ne možemo puno platiti i to je to”, dodaje Sarajka.

“Mimo zakonskih propisa zaista ne bih”, odgovara nam sagovornik koji dodaje da bi i prijavio slučaj ukoliko do njega dođe.

“Ne, zaista nije. Jer, obično, ne može se dočekati redovno zdravstveno i onda, sve što treba, odem privatno”, još jedan je u nizu odgovora.

“Nisam. Iz principa, nisam nikad. A, i ne mogu se požaliti. Ono što sam dobila od ljekara, bili su vrlo ljubazni, mada znam da ima takvih. I znam kod priči o porodima da moraš dati određene stvari”, konstatovala je jedna od naših sagovornica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare