Suze i osmijeh na dodjeli stanova za raseljene, ali neki nisu bili te sreće da dobiju krov nad glavom

Vijesti 01. nov 202319:28 0 komentara
N1

Predsjednica EK Ursula Von Der Leyen prisustvovala je svečanom uručenju ključeva za 27 korisnika Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja. Korisnici kojima je na ovaj način riješeno stambeno pitanje sretni i zahvalni, no ima i onih koji izražavaju sumnju u transparentnost cijelog procesa. Jedan od njih i državni ministar Sevlid Hurtić koji kako je, kako je naveo iz moralnih razloga, odlučio da ne prisusvuje današnjoj svečanosti.

Suze, osmijeh i zahvalnost na licima korisnika kojima su danas uručeni ključevi budućeg doma. Njih 27, čekali su ovaj trenutak kažu još od završetka rata.

“Moj san se ostvario, jedan veliki teret sa leđa sam skinula. Od 92 do 2003 sve sam raseljena osoba, jednostavno znam da je ovo moj dom, da sam dobila svoj dom, da imam nešto. Ovdje ću živjeti sa svojim sinom, koji je rođen 92 godine”, rekla je Almasa Kadić.

Arnautović Dženita je dodala:

“Živjela sam skroz… teškim uslovima. Živjet ću sama i jako sam sretna, dobila sam tu garsonjeru.”

Oduševljenje nije krila ni Aiša Šabanović.

“Cijeli život ste pod nečijim krovom, sad odjednom dođete da dobijete nešto svoje
(…) Jučer u pola 4 sam saznala, nazvala me Elma iz opštine, kažem vam elma i emira su najviše zahvalne za to, oni su to na svoj način uradili, kako su trebali, ja sam dala sve papire, da nemam ništa, svu tu moju situaciju”, kazala je Šabanović.

Na ovom javnom pozivu sreće nije imao Fehim Lović, ratni vojni invalid, sa nekoliko odlikovanja, koji boluje od PTSP-a i Parkinsonove bolesti. Sa suprugom živi kao podstanar u neuslovnoj kući, sa oko 260 KM primanja mjesečno.

“Ova kuća nije uslovna za život. Mi ovdje moramo živjeti jer se ovdje liječimo. (…) Imovina koju sam ja imao od ranije nije sporna, ona je neuslovna za moj život, ja u Zvornik ne mogu kad bi oni meni dali soliter, jedno jer mi bezbjednost nije sigurna zbog mog učešća u ratu, ja sam organizator otpora u Zvorniku”, naveo je Lović.

Više u prilogu Ajle Šabanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!