Svaka šesta smrt u BiH povezana s vatrenim oružjem posljedica je nesretnog slučaja: Žrtve su najčešće djeca

Svaka šesta smrt u BiH povezana s vatrenim oružjem posljedica je nesrećnog slučaja, a žrtve su, nerijetko, djeca. Kampanja “Poštuj život, ne oružje”, pokrenuta kao odgovor na povećani broj incidenata uzrokovanih vatrenim oružjem, između ostalog, upozorava i na značaj odgovornog vlasništva nad legalnim oružjem.

Značaj ove kampanje, pojasnila je za Novi dan Adnana Sprečić, portparol Uprave policije MUP Tuzlanskog kantona.

“Važno je naglasiti da, kada govorimo o zloupotrebi oružja, treba razlikovati dvije činjenice – da vlasnici posjeduju legalne dozvole i da u vlasništvu građana postoje količine vatrenog oružja proistekle od proteklog rata, koje nije predato policiji. Drugi talas kampanje, od 31.10 do 5.12., usmjeren je na odgovorno držanje oružja. To znači da se pozivaju svi građani, koji u svom domu posjeduju vatreno oružje, u skladu sa zakonskim propisima regulisanim po kantonalnim nivoima”, kaže Sprečić.

Posebno je važno da, kako navodi, vlasnici svoje vatreno oružje moraju čuvati odgovorno, u sefovima, ormarima, sa odgovarajućim pristupnim šiframa, bez pristupa djeci i maloljetnicima, s obzirom na to da je, najčešće, ova kategorija i žrtva nesrećnog slučaja, nastalog rukovanjem oružjem.

“U suprotnom, posljedice neodgovornog držanja mogu imati strahovite posljedice po zdravlje i život naših najbližih. Dovoljan je samo jedan trenutak nepažnje za ugrožavanje života, najčešće kod djece i tinejdžera jer su po prirodi radoznali”, kaže Sprečić.

S tim u vezi i zvanični podaci pokazuju da u ovakvim slučajevima uvijek stradaju najbliži. No, kako spriječiti djecu da imaju pristup oružju, Sprečić pojašnjava:

“Prije svega, vlasnici vatrenog oružja, koji imaju maloljetnu djecu, moraju držati sef pod zaključanom bravom i na lokaciji poptuno nepoznatoj djeci. Djeca ne smiju znati gdje se nalazi oružje. S druge strane, dešavaju se slučajevi kada djeca znaju gdje stoje ključevi. To je nedopustivo. Zatim, često se dešavaju incidenti u momentu kad vlasnik čisti svoje oružje.”

Radi sigurnosti, važno je naglasiti da oružje mora biti odvojeno od municije. S obzirom na to da zakonski propisi na području cijele države propisuju da članovi porodice imaju pravo naslijediti oružje nakon smrti vlasnika, prema propisima su dužni da takvo oružje prijave nadležnoj policijskoj stanici.

“Dalje, kad napuštamo svoje prebivalište duže od 30 dana, potrebno je prijaviti i predati svoje oružje ovlaštenim ustanovama koje mogu raspolagati oružjem do povratka osobe u čijem se vlasništvu oružje nalazi”, pojašnjava Sprečić.

Prema zvaničnim podacima u posjedu građana je u prošloj godini evidentirano  348 hiljada komada legalnog oružja, no, Sprečić pojašnjava da se radi o količini koja se taloži od 60-ih godina, ocjenjujući da nije kompetentna da tvrdi je li to previše naoružanja u posjedu građana. Zbog toga je, podvlači, ova kampanja od velikog značaja.

“Na prostoru BiH postoje određene količine nelegalnog oružja zaostalog iz proteklog rata i stoga ova kampanja ima važnu ulogu predaje nelegalnog oružja. Način predaje regulisan je kantonalnim propisima. U TK, policija propisuje da građani mogu predati nelegalno oružje u svom posjedu ili koje pronađu negdje, na način da pozovu policijsku stanicu na broj 122 i prijave da žele predati to oružje. Tada, na lice mjesta izlazi policijska patrola, oduzima oružje, a građani neće biti sankcionisani ni u kom slučaju, niti prekrašajno niti krivično”, zaključuje Sprečić za Novi dan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!