Sve afere Bosnalijeka: Istrage počele još 2011. godine

Vijesti 06. dec 202112:17 1 komentar
N1

Na području Sarajeva i Konjica u toku je akcija SIPA-e kodnog naziva "Trik". Na "meti" su četiri poslovna subjekta, među kojima je Bosnalijek i tri osobe. Akcija se provodi pod nadzorom Tužilaštva BiH. Ovo nije prva akcija, a ni afera u kompaniji Bosnalijek. Istraga malverzacija u Bosnalijeku počele su još 2011. godine. Deset godina nakon epilog su jedan sudski proces.

Aktivnosti Tužilaštva KS

Konkretnije, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je pod “vodstvom” Dalide Burzić pokrenulo jedan od predmeta u vezi Bosnalijeka protvi Edina Arslanagića, bivšeg direktora i ostalih osoba. U prvoj fazi, u maju 2015. godine uhapšeno je sedam osoba. Arslanigć je uhapšen narednog mjeseca na Aerodromu Sarajevo.

Optužnica je podignuta 16. decembra 2015. godine protiv Edina Arslanagića, Šefika Handžića, Hasana Šepe, Amara Arslanagića, Aide Selvić, Izeta Arslanagića i Jasmina Šepe. Oni se terete za organizovani kriminal, poreznu utaju, pranje novca, zloupotrebu položaja te krivotvorenje ličnih isprava. Na ovaj način su, naveli su iz Tužilaštva, oštetili Bosnalijek u iznosu većem od od 23 miliona konvertibilnih maraka.

Izet Arslanagić, projektant i nadzornik radova na apartmanskom naselju „Bosnalijeka“u Babinom Dolu na Bjelašnici, osuđen je na godinu dana zatvora nakon sporazumnog priznanja krivice.

Suđenje Arslanagiću i drugima počelo je polovinom oktobra 2016. godine i u fazi je dokaznog postupka. Usljed novonastalih okolnosti, u međuvremenu je došlo do izmjene optužnice, budući da je jedan od optuženih – Amar Arslanagić nedostupan bh. pravosuđu, pa je postupak u odnosu na njega razdvojen 2. novembra 2017., te da je ranije šestooptuženom Izetu Arslanagiću izrečena presuda na temelju Sporazuma o priznanju krivice. Suđenje još traje.

Centar za istraživačko novinarstvo istražio je koje bogatstvo su Arslanagići stekli zahvaljujući ovim djelima za koja se terete. Imovina u BiH im jeste blokirana, ali ne i ona u SAD-u, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Tužilaštvo BiH istražuje od 2014. godine

Još 2014. godine uključilo se i Tužilaštvo BiH koje je započelo svoju istragu. Tada je Žurnal pisao kako se istraga vodi protiv 13 osoba među kojima je i direktor Nedim Uzunović, ponovo zbog malverzacija s dionicama u vezi sa Hadenovim preuzimanjem Bosnalijeka. Na predmetu su se promijenila četiri tužioca.

No, današnja akcija je vezana za prijavu SIPA-e iz 2018. godine koja je podnesena protiv Nedima Uzunovića, i stranih državljana Heinza Karta Rendolfa iz Njemačke, Horsta Michaela Baiera iz Češke, Šaifa Udina Alvia iz Pakistana i Mangilal Kalani iz Indije zbog sumnje da su počinili krivično djelo pranje novca, piše Istraga.ba. Direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović prijavljen je Tužilaštvu BiH zbog sumnje da je bio na čelu organizirane kriminalne grupe koja je 2016. godine novcem te kompanije, preko off shore firme, kupila 673 hiljade dionica Bosnalijeka od kojih je dio bio u vlasništvu Vlade Federacije BiH.

Detaljinije informacije bit će poznate nakon akcije.

Više o temi Bosnalijek potražite ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad