Sve je duža lista “neprijatelja” Srbije: “Najviše brine postojanje popisa onih koje treba maltretirati”

Vijesti 27. aug 202421:14 1 komentar
N1

Sve je duža lista 'neprijatelja' Republike Srbije. Nakon Feđe Štukana, Selme Bajrami, zadržavanje na srpskoj granici doživjela je i hrvatska pjevačica Severina Vučković. Sporni su, izgleda, njeni stavovi. Ili je stvarni razlog skretanje pažnje sa aktuelnih problema?

Ne želi Severina u Srbiju, sve dok je Aleksandar Vučić na vlasti. Izjavila je to nakon što je u noći 25. avgusta privedena na državnoj granici i ispitivana o njenim stavovima. Razlog je redovna kontrola, tako joj je, navodi ona, saopšteno. Ipak, za razliku od Severine, Selma Bajrami je u nezavidnijoj pozicji. Njoj je zabranjen ulazak u Srbiju jer kako se navodi, ugrožava državnu bezbjednost. Na optužbe Aleksandra Vučića da mrzi Srbiju, za N1, Bajrami odgovara predsjedniku Srbije:

“Ne znam na osnovu čega je to zaključio, s obzirom na to da sam skoro sve svoje albume snimila upravo u Beogradu, da su moji saradnici i prijatelji Srbi, kako bi ih mogla mrziti? Ja mogu samo da mrzim nečije postupke i djela. Ne mogu da vjerujem čime se predsjednik jedne države bavi”, rekla nam je.

A osim Bajrami, zabranu ulaska na teritoriju Republike Srbije imaju pjevač Sadik Hasanović, reperi Jala i Buba Koreli. Tu je i glumac Feđa Štukan, koji je krajem juna deportovan u Sarajevo.

“Moje pojavljivanje na prošlogodišnjim demonstracijama „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu je kapljica koja se čekala da se nešto pokrene protiv mene. Dok je ova garnitura vlasti gore ne vjerujem da cu uspjeti da izdejstvujem ulazak u Srbiju”, naveo je Štukan ranije.

Istu sudbinu dijeli i Nedim Musić iz Karton revolucije. Zbog čega, navodi, još uvijek ne zna.

“Potom sam putem advokata uputio upit za pristup informacijama MUP-u Srbije kako bi mi dali informaciju da li je meni zabranjen ulazak u Srbiju na određeni vremenski period, zbog čega sam zadržan, ko je poslao informaciju da sam ja ta neka opasna osoba. Odgovore nisam dobio”, ističe aktivista Nedim Musić iz ‘Karton revolucije’.

Svima je odavno jasno da su ovakvi slučajevi ustvari skretanje pažnje javnosti sa aktuelnih problema. No, više zabrinjava priznanje vlasti u Srbiji da postoji popis nepoželjnih ljudi, navodi analitičar, Dragan Markovina.

Pročitajte još:

“Ako postoji popis nepoželjnih ljudi koje treba maltretirati, onda je to znatno iznad ovoga, koristi se situacija da se skrene pažnja, da, koristi se u svakoj prilici. Ali mislim da je popis puno dublji i pokazuje jednu vrstu apsolutne neosjetljivosti prema sudbinama ljudi. Ovdje imamo jedan potpuni poraz ideje da demokratsko slobodno građansko društvo živi u Srbiji, to je problem za građane Srbije, ali nije da nije problem i za susjedne zemlje, za politiku koja se tu zastupa i za ljude koji upozoravaju na to a nisu državljani Srbije”, upozorio je Markovina.

A osim zabrane ulaska javnosti poznatim imenima, prije nekoliko dana uhapšen je i hrvatski špijun. O kome je riječ, nije poznato. Niti je poznato čija su još imena na Vulinovom spisku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare