Sve više nesreća zbog vožnje pod dejstvom alkohola: Alarm davno upaljen

Vijesti 29. maj 202319:34 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Na bh. putevima u posljednjih 10 godina poginulo je više od tri hiljade osoba. Najčešći uzroci su upravo prekoračenje brzine i prisustvo alkohola u organizmu. Zakone imamo, najavljeno i pooštravanje kazni, ali hoće li se provoditi.

Azra Spahić, Selma Agić, Edina Malkoč, Hava Dovadžija, Nikola Đurović, Jovan Arbutina, Alen Šehović, samo su neki od onih čije su živote nasilno prekinuli prekoračenje brzine i prisustvo alkohola u organizmu bahatih vozača.

Posebno je problematičan Kanton Sarajevo. Prethodnog dana, kada je centar glavnog bh. grada vrvio od građana koji su odali počast stradalima, registrovano je 12 saobraćajnih nezgoda. Zbog vožnje pod dejstvom alkohola, iz saobraćaja je isključeno 18 vozača, a 10 ih je bilo za volanom prije sticanja tog prava. Alarm za zakonske izmjene odavno je upaljen.

“Imate situaciju da se alkoholiziranoj osobi u parku izriče kazna do 500 maraka, a ista ta osoba ako se zatekne u autu plaća 50. To su stvari koje se trebaju mijenjati”, rekao je Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS.

Leila Bičakčić iz Centra za istraživačko novinarstvo navodi:

“Vožnja u alkoholiziranom stanju, vožnja pod uticajem narkotika, mi potpuno zaboravljamo. Stalno se govori o alkoholizmu jer se alkotest radi na licu mjesta”, istakla je Bičakčić.

Upravo je osumnjičeni Armin Berberović, koji je usmrtio mladu doktoricu Azru Spahić, vozio i u alkoholisanom stanju i bez vozačke dozvole. Da su kazne za saobraćajne prekršaje u pojedinim segmentima preblage, svjesni su i u ministarstvu komunikacija i prometa BiH, zbog čega su, kroz izradu novog Zakona o bezbjednosti u saobraćaju, najavili njihovo pooštravanje.

Akcenat će biti na strožim kaznama za povratnike u činjenju prekršaja, kao i definiranju mjera prevencije, odnosno sprečavanja saobraćajnih nezgoda, naveli su iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Više u prilogu Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!