Sve više saobraćajnih nesreća, mladost gine: “Kazna nije kazna ako ne zaboli”

N1

Tokom 2022. godine na bh. cestama dogodilo se ukupno 31.321 saobraćajna nesreća. Život su izgubile 222 osobe, 1.554 lica su zadobile teže tjelesne povrede. U prosjeku svaki dan se događalo više od 85 saobraćajnih nezgoda.

Silma Muminović iz BIHAMK-a je prezentirala detaljne statističke podatke i navela gdje se desilo povećanje.

“Povećanje se desilo na području FBiH, dok je u RS primjetno znatno smanjenje saobraćajnih nezgoda dok je u Brčkom broj ostao isti”, navela je Muminović.

Diplomirani inžinjer saobraćaja Milija Radović iz Agencije za bezbjednost saobraćaja RS istakao je poražavajući podatak o broju mladih kojih stradaju ali i uzrokuju saobraćajne nesreće.

“Prošle godine u RS je stradalo sedam lica starosti od 18-20 godina i 21 lice od 21-30 godina. Mislim da je slična situacija i u Federaciji BiH. Ginu nam mladi. Kada pogledamo podatke koja to dobna skupina prouzrokuje najviše saobraćajnih nezgoda opet je tu negdje sa 28 posto su mladi vozači od 18-20 godina”, naveo je Radović.

Profesionalni vozač Žutog taksija Hajro Beganović pojašnjava da je situacija mnogo drugačija nego kada je počeo voziti.

“Prije rata je bilo recimo mnogo lakše raditi. Nisam bio tada taksista nego učesnik u saobraćaju, bilo je puno manje vozila a putevi su ostali isti. Sada je duplo više vozila u odnosu na prije rata”, prisjetio se Beganović.

Sagovornici N1 saglasni su da je potrebno kažnjavanje onih koji krše propise i da “kazna nije kazna ako ne zaboli”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad