‘Svesrpski sabor’: Od molebana, folklora, pa do deklaracije – šta piše u njoj?

Vijesti 08. jun 202418:23 1 komentar
TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Od molebana za Srbiju i Republiku Srpsku, preko deklaracije, do folklora. Tako je organizovan "Svesrpski sabor" pod nazivom "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska".

Sa idejom da potvrdi srpsko jedinstvo ova manifestacija, najavljena i kao “velika fešta”, održava se u subotu u Beogradu.

Na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i bh entiteta Republika Srpska (RS) jednoglasno je usvojena Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Dokument se, kako je rekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, poziva na Dejtonski sporazum i u njemu nema riječi o razdruživanju u Bosni i Hercegovini.

Ovaj dokument trebalo bi da potvrde parlamenti Srbije i RS u narednih 90 dana.

Dvije vlade usvojile su i prijedlog o raspisivanju međunarodnog konkursa za izradu spomenika i memorijalnih centara posvećenih jasenovačkim žrtvama, prenosi RSE.

Šta piše u Deklaraciji usvojenoj na ‘Svesrpskom saboru’?

U Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koja je usvojena 8. juna u Beogradu, navodi se da srpski narod predstavlja jedinstvenu cjelinu.

Ovaj dokument, koji ima 49 tačaka, usvojen je na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i bh. entiteta Republika Srpska u okviru “Svesrpskog sabora”.

U Deklaraciji se navodi da sabor ne podržava Rezoluciju o genocidu u Srebrenici koja je krajem maja izglasana u Ujedinjenim nacijama.

“Pomenutom Rezolucijom izvršen je pokušaj kolektivnog okrivljavanja cijelog srpskog naroda, koji je neprihvatljiv i ne može biti sproveden u djelo”, tvrdi se u tekstu.

U Deklaraciji se navodi da se izražava pijetet prema svim žrtvama stradalim tokom rata u Bosni i Hercegovini, kao i tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

U tekstu se, između ostalog, navodi i da Sabor smatra “neprimjerenim” postavljanje visokog predstavnika u BiH suprotno Aneksu X Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je propisano da je za imenovanje visokog predstavnika potrebna saglasnost strana ugovornica, kao i odgovarajuća rezolucija Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Takođe se konstatuje da je Dejtonski mirovni sporazum “trajno i bitno narušen”, te se pozivaju svi međunarodni akteri da se vrate njegovom poštovanju.

Navodi se da teritorija Republike Srpske (RS) ne može biti otuđena mimo Ustava i zakona Republike Srpske.

Konstatuje se da je Republika Srpska zadovoljna visokim stepenom autonomije definisanim Dejtonskim mirovnim sporazumom, te da se stoga insistira na sprovođenju tog sporazuma, kao međunarodnog ugovora koji se ne može jednostrano ili putem intervencionizma mijenjati.

“Svesrpski sabor smatra da Republika Srpska može u mjeri u kojoj ocijeni kao cijelishodno da aktivira sve nadležnosti koje su prema Dejtonskom mirovnom sporazumu predviđene kao nadležnosti entiteta”, dodaje se.

U dokumentu stoji i da Bosna i Hercegovina nije jedna, niti jedinstvena izborna jedinica za izbor zajedničkih organa.

Naglašava se da Bosnu i Hercegovinu isključivo predstavlja tročlano Predsjedništvo na bazi konsenzusa.

U Deklaraciji koju su usvojile vlade Srbije i RS konstatuje se i da srpski narod, Srbija i Republika Srpska treba da čuvaju istorijska prijateljstva sa „dokazanim prijateljima“, ali i da grade nova savezništva.

Integracija u Evropsku uniju je definisana kao strateški cilj.

Navedeno je i da sabor podržava politiku vojne neutralnosti Srbije, sa čime je saglasna Republika Srpska, “koja će se boriti za očuvanje vojne neutralnosti u Bosni i Hercegovini”.

U dokumentu je navedeno da je “Sretenje 15. februar Dan državnosti Srbije i Dan državnosti Republike Srpske koji treba ujedinjeno i zajednički proslavljati.”

“Svesrpski sabor očekuje da Republika Srpska nastavi da obilježava 9. januar kao Dan nastanka Republike Srpske i krsnu slavu”, dodaje se.

Navodi se i da sabor ističe porodične i tradicionalne vrijednosti kao temeljne vrijednosti srpskog društva.

Preporučuje se harmonizacija nastavnih planova i programa u obrazovanju u Srbiji i Republici Srpskoj.

Dio Deklaracije se odnosi i na Kosovo, čiju državnost Srbija ne priznaje.

Osim što je navedeno da je Kosovo “neotuđivi dio Srbije”, stoji i da je Kosovo jedna od odrednica nacionalnog identiteta Srba.

Takođe se insistira na korišćenju naziva “Kosovo i Metohija.”

Insistira se i na “izvršenju” Rezolucije 1244 Savjeta bezbednosti Ujedinjenih nacija u svim njenim aspektima.

“Svesrpski sabor smatra da je provođenje Briselskog sporazuma, formiranje Zajednice srpskih opština i stalni dijalog jedini održivi put za rešavanje problema”, navodi se.

Takođe se navodi da sabor podržava ulogu Srpske pravoslavne crkve u obrazovanju mladih posredstvom pedagoško-obrazovnih djelatnosti.

Konstatuje se “neophodnost srpskog nacionalnog okupljanja”, pa se predviđa održavanje “Svesprskog sabora” na svake dvije godine kako bi se razmatrala najvažnija nacionalna pitanja.

Folklor i smotra u centru grada

U subotu predvečer hiljade građana Srbije i RS okupile su se na Trgu Republike u centru Beograda za centralni događaj uz koncert folklora u okviru današnjeg “Svesrpskog sabora” pod nazivom “Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska”.

Velika bina tu je od manifestacije Beogradski dani porodice, a okupljene koji nose zastave Srbije, uz muziku sa bine animira i grupa dobošara.

Na Trgu republike najavljen je nastup kulturno-umjetnička društava koja su prodefilovala gradom, a bit će i govora najviših zvaničnika Srbije i RS-a.

Na više mjesta – Trg Republike, Kalemegdan i ispred Skupštine Grada, tokom dana su nastupile desetine folklornih ansambla iz Srbije i bh. entiteta.

Kako je bilo najavljeno, za motorna vozila su zatvorene mnoge centralne gradske ulice zbog čega je do 19:00 sati izmijenjen režim javnog gradskog prijevoza.

Nije primijetan veliki broj pripadnika policije koji su uglavnom na uglovima ulica koje su zatvorene.

TANJUG/ RADE PRELIĆ
TANJUG/ RADE PRELIĆ
TANJUG/ RADE PRELIĆ

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare