Svinjogojstvo u BIH na koljenima zbog afričke kuge

Vijesti 09. aug 202312:50 0 komentara
Unsplash

Novih 380 hiljada maraka Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske odobrio je za potrebe nabavke materijalno-tehničkih sredstava s ciljem suzvijanja afričke kuge svinja.

Ovo je saopšteno uoči sastanka koji će danas biti održan u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na kojem će biti prezentovana rješenja koja je pripremilo ministarstvo za suzbijanje trenutne teške situacije.

Sredstva koja su odobrena iz Kompenzacionog fonda biće upotrijebljena za nabavku sredstava za laboratorijsku dijagnostiku i sredstava za dezinfekciju.

Podsjetimo, prošle sedmice Vlada Republike Srpske je, takođe putem Kompenzacionog fonda isplatila 883 hiljade maraka za nadoknadu štete poljoprivrednicima čija su imanja trpila usljed zaraze koja hara i prijeti da svinjogojstvo u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini baci na koljena.

Ovog ljeta situacija je složena na brojnim farmama. Iz predostrožnosti Dragiša Cvetković na farmi na kojoj posjeduje 95 rasplodnih krmača i oko 1000 grla različitih kategorija svinja postavio je DES barijere na ulazu u farmu, a konstantno se radi dezinfekcija, deratizacija i dezinsekcija prostora. Dolazak kamiona za utovar je, napominje, takođe zabranjen, a ograničen je ulazak trećim licima u prostor sa stokom.

Zabrinjava nas naravno, vidimo kakva je situacija u Semberiji da je tamo baš katastrofalno i bojim se da će biti svedeno na biološki opstanak svinjogojstva odnosno da će tov pasti možda i na 5%, ako znamo da je Semberija bila jedan od najvećih proizvođača svinjskog mesa to je onda naravno katastrofa“, rekao je Cvetković.

Žarišta zaraze

Na području Ljevče polja registrovana su četiri žarišta, a oko 1.800 svinja je eutanazirano do sada. Ipak, Cvetković priznaje da farmere ohrabruje to što u prethodnih deset dana nije utvrđeno širenje virusa.
Ipak svinjogojce brine zabrana utovara, s obzirom na to da su, kod onih kod kojih su svinje zdrave, boksovi prebukirani, što im stvara strah da zbog toga ne dođe do eksplozije virusa, kaže Cvetković. Spas bi, svinjogojcima, mogao biti rani krmokolj.

Mislim da bi mi uz naravno mjere nadzora trebali da pokušamo da ovo spasimo, da se pokolje ovaj kapacitet. vjerujte u Lijevče polju nije mali broj svinja i ujedno bi uspjeli možda smanjenjem broja svinja na farmama smanjiti rizik od pojave“, rekao je on.

Na sastanku koji je održan prošle sedmice resorni ministar Savo Minić rekao je da je sredstvima od 883 hiljade maraka obuhvaćemno više od 150 odštetnih zahtjeva, “što znači da je od postojećih 300 žarišta oko 50 odsto već obrađeno u smislu naplate štete”.

Ovo je po prvi put da afrička kuga svinja hara farmama u Bosni i Hercegovini, a prvi slučaj pojavio se 22. juna na jednom imanju u Bijeljini.

Afrička svinjska kuga je virusna bolest od koje oboljevaju isključivo domaće i divlje svinje i nije opasna niti za ljude, niti za druge vrste životinja. Smrtnost svinja kod ove bolesti moće ići i do 100% i stoga predstavlja ozbiljan rizik za važan sektor svinjogojstva, populaciju divljih svinja i okoliš. Afrička svinjska kuge se na području Evrope pojavila 2007. godine i od tada se kontinuirano širi evropskim kontinentom. U ovom trenutku u većini država u istočnoj Evropi ova bolesti je prisutna, a najbliže države Bosni i Hercegovini u kojima je prisutna bolest su Mađarska, Srbija i Sjeverna Makedonija“, saošteno je iz Kancelarije za veterinarstvo Bosne i Hercegovine nakon što je utvrđen prvi slučaj.

Uprkos brojnim naporima farmera i vlasti, širenje afričke kuge nije zaustavljeno, pa se nakon Semberije prvi slučaj bilježi i u Doboju, na uginuloj divljoj svinji. Stanje je alarmantno i u Posavskom kantonu u kojem je eutanizirano više od 30 životinja, a na putnim pravcima prema Republici Srpskoj postavljeni su punktovi za dezinfekciju. To je slučaj i na području Semberije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!