Svjedoci na ročištu iznijeli nove detalje o slučaju stradanja Dženana Memića

Vijesti 31. mar 202214:14 > 15:04 1 komentar
Foto: F.Z/N1

U okvir predmeta "Zijad Mutap i dr." danas je u Sudu BiH svjedočilo šestero svjedoka. Među njima su ljekari koji su liječili Alisu Mutap, sada Ramić, a izneseni su i detalji o izbrisanim videosnimcima kao i službenim bilješkama u kojima su citirane Alisine izjave.

Kako je rekao Ifet Feraget, pripadnik MUP-a KS potvrdio je da su snimci s hotela Crystal brisani.

“Uništeni su snimci za četiri dana jer na istima se vidi potencijalni ubica Dženana Memića i kretanje vozila od odlučnog značaja za istragu. Ono što je zaparalo uši je eksperiment sa strujom i brisanje tih videozapisa. Ja kao laik mogu reći sasvim sigurno da to nije prihvatljiva teza jer su pripadnici MUP-a KS već 18. pregledali te snimke i upoznato je Tužilaštvo KS”, rekao je Feraget.

Foto: F.Z/N1
Foto: F.Z/N1
Foto: F.Z/N1
Foto: F.Z/N1
Foto: F.Z/N1
Foto: F.Z/N1

Istakao je da KCUS ne može vršiti vještačenja kao i to da zakonski Sebija Izetbegoivć istu nije mogla naložiti niti formirati tim za to.

“Tim vještaka je ranije utvrdio da Alisa Mutap nema amneziju. Danas smo čuli od svjedoka da nije bilo nikakvih promjena ni na mozgu ni na kostima lobanje te da je CT pokazao vjerno da nije bilo nikakvih znakova patoloških promjena. Ako nema tih znakova, onda ne možete govoriti o tome da je bio u pitanju potres mozga. Svjedokinje su pojasnile da su poznavale Alisu Mutap, čuli smo da je koristila neki stari telefon mjesecima. Za taj telefon je jedna rekla da joj ga je dala u novembru prije događaja, a potom je rekla kako ga je ona odnijela u MUP KS, bez pojašnjenja kada ga je uzela nazad od Alise. Utvrđeno je da je telefon Dženana Memića bio kod Alise Mutap i postavlja se pitanje kako kada je ona tvrdila da je izgubila svijest i da se povratila u Hitnoj pomoći. Telefon je vratio Zijad Mutap ispred KUM-a”, rekao je Feraget.

Govoreći o službenim zabilješkama, kazao je kako je policajac Josip Barić imao samo jednu od 9.3 u kojoj je naveo kako mu je Alisa rekla da ih je udarilo vozilo koje se kretalo velikom brzinom. U zapisniku o njegovom saslušavanju od 10.3., kazao je kako je ona rekla da nije automobil, nego da ih je neko napao sakriven iza drveta.

“Burzić je to pokušavala iskoristiti i rekla da je Barić svojom nespretnom izjavom odveo istragu u pogrešnom smjeru, što je nelogično, jer 7.3.2016. tužilaštvo otvara istragu za ubistvo. Pa ako je neko 10.3.2016. godine potvrdio da je neko nekoga napao sakriven iza drveta, onda potkrepljuje tu istragu, a ne obratno. Ovo je očigledan primjer sistemskog zataškavanja očiglednog ubistva”, poručio je Feraget.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare