Svjedokinja: Fikret Hodžić je pojašnjavao razliku između respiratora

Vijesti 10. nov 202113:19 > 12. nov 2021 17:05 5 komentara
N1

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno suđenje premijeru FBiH, Fadilu Novaliću i drugima, u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM. Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministar finansija FBiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća 'Srebrena malina' Fikret Hodžić. Danas je svjedočila i Sunita Alagić, pomoćnica direktora Federalne uprave civilne zaštite, koja je diktirala sadržaj ugovora za nabavku spornih respiratora.

Sunita Alagić, pomoćnica direktora Federalne uprave civilne zaštite, koja je diktirala sadržaj ugovora za nabavki 100 spornih respiratora, zauzela je sličan stav kao i pojedini prethodni svjedoci, djelomično odustajući od iskaza kojeg je ranije davala Tužilaštvu BiH.

“U istrazi sam izgovarala ono šta sam morala, danas ono što je istina”, navela je Alagić.

Pojasnila je da je Fikreta Hodžića, direktora ‘Srebrene maline’, upoznala na potpisivanju ugovora.

“On nam je pojašnjavao razliku između invazivnih i neinvazivnih respiratora”, izjavila je.

Tom prilikom Alagić je kazala da je pitala Hodžića da li je imao potrebne dozvole.

“On je rekao da je dozvola ‘u fazi’ i da će biti dostavljena”, rekla je Alagić. Svjedokinja je pojasnila da su stigle tri ponude firme ‘Srebrena malina’, te da su bili u opticaju invazivni i neinvazivni respiratori, ali nije mogla da se sjeti da li su konsultovali stručnu osobu za nabavku, kaže “pratili su smjernice Svjetske zdravstvene organizacije”.

Na pitanje koji su respiratori nabavljeni, Alagić je zaključila da nije kompetentna da odgovara na takva pitanja.

Na kraju, pojasnila je da su odluku o ugovoru donijeli Fahrudin Solak, direktor FUCZ i Fikret Hodžić, direktor ‘Srebrene maline’, kao potpisnici, te dodala da ju je Solak zamolio da pripremi ugovor.

“Direktor me zamolio, nije naređivao, uvijek se tako obraćao”, izjavila je, na šta je tužilčac Džermin Pašić konstatovao: “I  to je u opisu posla, da moli?”.

Alagić je svjedočila da je ugovorom potpisanim 3. aprila naznačeno da se radi o respiratorima HCVE003, ali da je to bila greška, koja je kasnije ispravljena, te da su svi ugovori prepravljeni na ACM812A. U svjedočenju je ustvrdila da se radilo o isključivo tehničkoj grešci koja je napravljena zbog količine posla kojeg su u tom momentu imali.

Inače, svjedokinja je u više navrata tvrdila da je iskaz dala pod pritiskom, na šta ju je tužilac upitao zašto nije reagovala. Ona je odgovorila da “se tužioci ne prigovaraju Tužilaštvu BiH, već idu u američku ambasadu”.

”Ja nisam znala nikoga u Ambasadi SAD”, izjavila je Alagić.

Na tu konstataciju reagovao je tužilac Pašic, koji je tražio od Suda BiH da se zaštiti integritet Tužilaštva BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare