Svjetski bošnjački kongres “uslovno” podržava Schmidtove odluke

Vijesti 24. okt 202220:21 3 komentara
N1/ F.Z.

Svjetski bošnjački kongres (SBK) podržava, ali uslovno, najnovije odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta, saopćila je ta asocijacija.

“Podrška je potpuna ukoliko se pokaže da su stvarno onemogućene blokade, ako novim odlukama uskladi pitanja vitalnih nacionalnih interesa sa EU vrijednostima, ako dovede u simetriju Vijeće naroda RS te status državne imovine regulira u skladu s normalnim pravnim, državnim i NATO standardima”, citat je iz saopćenja.

Deklarativno, odluke visokog predstavnika nisu u suprotnosti s evropskim i NATO putem, smatra ova asocijacija.

“Svjetski bošnjački kongres smatra da put prema EU i NATO-u podrazumijeva stalno kretanje, što je suprotno višegodišnjoj nametnutoj stagnaciji i blokadi bh. institucija. Bosna i Hercegovina bez konkretnih i odlučnijih koraka naprijed, prema NATO-u i euroatlantskim integracijama, predstavlja nepokretnu metu.

Odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta koje se odnose na izmjene Izbornog zakona smanjuju mogućnost blokade države i bh. institucija. Ujedno, odluku su zvanično podržale Sjedinjene Američke Države u Velika Britanija, uz napomenu da su neophodne Bosni i Hercegovini. Dakle, Sjedinjene Države i Velika Britanija podržavaju naš put prema NATO-u i odluke visokog predstavnika”, navodi također Svjetski bošnjački kongres.

Ta asocijacija podržava članstvo Bosne i Hercegovine u NATO savezu “i produžava podršku i na odluke visokog predstavnika jer Bosna i Hercegovina se mora kretati prema NATO-u”, navedeno je.

Cilj kontinuiranih pokušaja ‘zamrzavanja’ države i njenih institucija je onemogućavanje funkcionalnosti političkog sistema te prikazivanje države kao „nemoguće“. Bosna i Hercegovina se mora pokrenuti, iskoračiti prema prosperitetu jer trenutno “jedino kretanje je odlazak mladih ljudi iz BiH prema razvijenim zemljama Zapada zbog sveprisutnog osjećaja besperspektivnosti, ekonomske i egzistenicijalne nesigurnosti”.

Odlučnost Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije da smanje ruski i ostale vanjske uticaje u korist suverenosti BiH i njenog kretanja prema euroatlantskim asocijacijama je dio novog plana, što Svjetski bošnjački kongres ‘pod već istaknutim suspenzivnim uslovom podržava’, navodi ova asocijacija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare