Svjetski mediji: Reformisti osvajaju izbore, ali promjene malo vjerovatne

Vijesti 03. okt 202212:49 0 komentara
Izbori u BiH
N1

Svjetski mediji izvijestili su o održavanju Općih izbora u Bosni i Hercegovini. Zaključak je jedan - reformisti osvajaju izbore u BiH, ali su promjene malo vjerovatne.

Voice of America prenosi Associated Press koji navodi kako prvi preliminarni rezultati pokazuju da su reformisti na putu ka pobjedi. Za Denisa Bećirovića i Željka Komšića kažu da su kandidati skloni saradnji, dok za Željku Cvijanović kažu kako je riječ o kandidatu “najjače stranke bosanskih Srba – secesionističkog i čvrsto proruskog SNSD-a”.

AP navodi i to kako u RS oba kandidata – Milorad Dodik i Jelena Trivić – tvrde da su pobijedili.

SeeNews je objavio tekst pod naslovom “Bošnjačke i srpske nacionalističke partije na putu do pobjede na parlamentarnim izborima u BiH”.

USA Today objavio je tekst pod naslovom “Rezultati bosanskih izbora donijet će malu promjenu”.

Argentinski medij Eventoplus prenio je Reuters koji je fokus stavio na pobjedu Denisa Bećirovića: “Umjereni bosanski kandidat vodi u utrci za predsjedničko mjesto”.

Navode kako je “Bosna u najgoroj političkoj krizi od kraja 1990-ih, potaknuta separatističkom politikom srpskih lidera i prijetnjama blokadom od strane bosanskih Hrvata”.

Medij La Vanguardia ističe kako “izbori nisu izbrisali duboku podjelu između bosanskih Hrvata, Srba i Bošnjaka”. Za Dodika kažu kako je “saveznik Vladimira Putina”, dok je Cvijanović “njegova nasljednica”.

France24 navodi kako je “izborna noć bila haotična”, a da je lider bosanskih Srba Milorad Dodik na putu ka pobjedi.

“Nekoliko sati ranije, dugogodišnji lider bosanskih Srba je bio spreman da pretrpi poraz nakon što je njegova protivnica Jelena Trivić odnijela pobjedu za predsjednika RS”, navode.

Dodaju kako će rezultati ovih izbora donijeti novu neizvjesnost na već nemirnu političku scenu.

Skoro svi mediji naveli su i to da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona upravo u izbornoj noći.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!