Svjetski mediji o Danu RS: “Nacionalistički proruski lider prkosi američkim i britanskim sankcijama”

Vijesti 09. jan 202416:33 6 komentara
F.Z./N1

Brojni svjetski mediji, uključujući Washington Post, Independent, ABC News i drugi, prenijeli su tekst agencije Associated Press o saopćenju iz američke ambasade oko proslave neustavnog Dana Republike Srpske. U tekstu se navodi da zapadne zemlje strahuju da bi Rusija mogla pokušati da izazove probleme na Balkanu kako bi skrenula pažnju sa invazije na Ukrajinu.

AP objašnjava odluku Ustavnog suda BiH po pitanju ovog praznika, te se opisuje struktura države i entiteta.

Bosanski Srbi su, međutim, nastojali da steknu što je više moguće nezavisnosti. Nacionalistički proruski lider Milorad Dodik otvoreno je pozvao na otcjepljenje od Bosne, prkoseći američkim i britanskim sankcijama nametnutim zbog njegove politike”, navodi se.

Također se navodi da su u ponedjeljak dva američka borbena aviona nadletjela BiH u cilju “demonstracije podrške teritorijalnom integritetu te balkanske zemlje”.

Kako piše AP, planirane proslave za utorak u Banjaluci uključuju defile policijskih snaga. Istovremeno će vatromet biti održan u gradovima s većinskim srpskim stanovništvom i u Beogradu.

Također se navodi da je Dodik uručio zvanične nagrade, uključujući mađarskom desničarskom premijeru Viktoru Orbanu, koji nije bio prisutan.

“Srpski populistički lider” Aleksandar Vučić čestitao je Dodiku praznik, obećavši podršku teritorijalnom integritetu Bosne, ali i požalivši se na navodne napore da se “izbriše postojanje Republike Srpske”.

Naveo je da će se Srbija suprotstaviti “ukidanju ili bilo kakvom unižavanju Republike Srpske”.

Vučić je bivši ultranacionalista koji je podržavao agresiju na nesrbe u bivšoj Jugoslaviji tokom 1990-ih. Sada kaže da je proevropski orijentisan, ali Dodik ostaje njegov blizak saveznik i njih dvojica se redovno sastaju”, navodi se.

Dodik je odbacio kritike Zapada, rekavši da Srbi imaju pravo da slave svoj praznik kako žele.

Zapadne zemlje strahuju da bi Rusija mogla pokušati da izazove probleme na Balkanu kako bi skrenula pažnju sa invazije na Ukrajinu u punom obimu, koju je pokrenula Moskva prije skoro dvije godine. Dodik je saveznik Kremlja. BiH traži ulazak u Evropsku uniju, ali su napori zaustavljeni zbog sporih reformi i unutrašnjih podjela”, navodi se.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare