Svjetski mediji o konačnoj presudi Ratku Mladiću

Svijet 08. jun 202109:21 > 11:00 0 komentara
UN-IRMCT/Leslie Hondebrink-Hermer/Handout via REUTERS/File Photo

Danas se pred haškim sudom očekuje izricanje konačne presude u suđenju protiv Ratka Mladića za ratne zločine tokom rata devedesetih u Bosni i Hercegovini, a svjetski mediji su događaj najavili na svojim naslovnicama.

The Guardian podsjeća kako “bosanski krvnik” na sudu iščekuje konačnu odluku o svojoj žalbi na prvostepenu presudu za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, odnosno odluku Žalbenog vijeća na žalbu tužiteljstva kojom se traži proširenje presude za genocid.

Britanski medij ističe kako će izricanje presude ispred zgrade tribunala pratiti majke nekih od osam hiljada muškaraca i dječaka ubijenih u “najgorem krvoproliću na europskom tlu od Drugog svjetskog rata”.

Iva Vukšić, historičarka s Univerziteta u Utrechtu, smatra kako bi za preživjele bilo važno da vijeće odluku o konačnoj presudi donese jednoglasno i bez izdvojenog mišljenja, istaknuvši kako se radi o jednom od najbitnijih suđenja.

Ističe kako bi izdvojeno mišljenje predsjedavajuće sutkinje Prisca Matimba Nyambe, koja je imala izdvojeno mišljenje i u presudi Zdravku Tolimiru iz 2012. godine, učinilo konačnu presudu slabijom.

Onda bi nacionalisti imali teoriju: Pogledajte, osudili su ga, ali čak i predsjedavajući sudac ne vjeruje u to”, dodala je Vukšić.

“Krvnik ili heroj”

BBC u najavi presude podsjeća kako je Mladić jedan od posljednjih osumnjičenika koji se nalazi pred UN-ovim tribunalom, te da je uhapšen 2011. godine nakon što je prethodnih 16 godina bio u bijegu. Šest godina nakon hapšenja osuđen je za genocid u Srebrenici 1995. godine, ali oslobođen optužbi za genocid tokom 1992. godine u kampanji progona bh. Bošnjaka i Hrvata iz drugih općina.

Pored najave presude, britanski The Week se još bavi pitanjem zbog čega neki i dalje Ratka Mladića smatraju herojem. Citirajući Reuters, medij ističe kako mnogi bh. Srbi vjeruju da se radi o “branitelju nacije”, te da suprotno Bošnjacima koji osuđuju Mladićevu kampanju etničkog čišćenja, bh. Srbi “uzdižu svog ratnog komandanta kao mučenika i heroja”.

The Week dodaje kako Srbija također “odbija da prizna” srebrenički masakr kao genocid, te da mnogi zvaničnici uključujući premijerku Anu Brnabić “redovno negiraju” kako se tamo desilo ubistvo osam hiljada muškaraca i dječaka.

Francuski medij France24 navodi kako se radi o “završnom poglavlju” u slučaju protiv čovjeka kojeg nazivaju “krvnik Balkana”, a koji je već osuđen prvostepenom presudom na doživotni zatvor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!