Svježe i domaće, tik ispred zgrade: U Banjaluci počele sa radom urbane tržnice

Vijesti 23. nov 202314:50 0 komentara
N1

Voće, povrće, džemovi, jaja, sirevi, sokove, ajvar, mlijeko, salate, sve domaće, od danas može se kupiti na urbanim tržnicama u Banjaluci. Zvanično su otvorene i počele sa radom, a prvi kupci već pristigli. Građani Banjaluke, domaće proizvode moći će pazariti na urbanim tržnicama u nekoliko banjalučkih naselja.

Svoje proizvode, iz domaće lokalne proizvodnje trenutno izlaže 38 proizvođača, a plan je da ih bude više od tri stotine.

Dobra stvar za domaće proizvođače je što direktno prodaju svoje proizvode bez posrednika i zakupaca.

Prodavci besplatno koriste prodajna mjesta tokom prvih 12 mjeseci, a dugoročno korištenje štandova biće omogućeno po povlaštenim uslovima.

Oni su odabrani na javnom pozivu raspisanom prošle godine. Uslov za prijavu je bio da su poljoprivredni proizvođači sa teritorije grada Banjaluke i koji se aktivno bave primarno proizvodnjom mesnih prerađevina, jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda, meda, voća, povrća žitarica, čajeva.

N1

Ukupno 10 mobilnih štandova postavljeno je u pet gradskih naselja Boriku, Starčevici, Novoj Varoši, Lazarevu i Obilićevu.

Ovakve tržnice otvorene su u sklopu projekta “EU4AGRI”, koji u BiH finasiraju Evropska unija i UNDP, pa su i njihovi predstavnici danas stigli do pijace, ističući važnost organske poljoprivrede, kako za BiH, tako i za čitavu Evropu.

U sve je uloženo 18 miliona maraka, od kojih EU finasira oko dvije trećine sredstava, dok je koncept urbanih tržnica koštao 278 hiljada maraka, a EU je uložila oko 200 hiljada.

N1

Ostatak novca finansirao je Grad Banjaluka, pa je na urbanu tržnicu stigao i gradonačelnik Draško Stanivuković i Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!