Szijjarto oštro o State Departmentu: Kako sebi mogu dozvoliti takve izvještaje

Vijesti 22. mar 202311:08 1 komentar
Anadolija

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto je na sastanku sa ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem razgovarao o brojnim temama, a u jednom trenutku se obrušio i na najnoviji izvještaj američkog State Departmenta u kojem se govorilo o ljudskim pravima te je u tom kontekstu spomenut i Konaković koji je pojedine medije i novinare nazvao režimskim. Szijjarto je stao u njegovu odbranu.

Szijjarto je bio poprilično oštar kada je riječ o izvještaju State Departmenta.

“Veoma sam zapanjen tim izvještajem svake godine da State Department uzima sebi za slobodu da kvalifikuje druge države i da o unutrašnjim poslovima i odnosima pojedinih zemalja tako ex catedra daje izjave. Kako oni to sebi smiju dozvoliti. Ljudska prava u drugim zemljama nisu stvar Ministarstva vanjskih poslova BiH kao ni mog Ministarstva”, rekao je Szijjarto.

Konaković: Nema govora o Otvorenom Balkanu dok BiH ne ratifikuje dokumente

Kaže da je zapanjujuće i to što birokrate iz Washingtona, kako tvrdi, na osnovu jednostranih informacija koje se finansiraju iz SAD-a formiraju mišljenje o drugim državama.

Konaković: Sa Mađarskom nema otvorenih pitanja, sa tom zemljom šanse se otvaraju

“Dakle, kako to sebi smiju dozvoliti. Ko će biti na vlasti u BiH i da li su ljudi u ovoj državi zadovoljni onim što imaju to treba da se prepusti građanima BiH kao što je i slučaj sa Mađarskom. I za nas nije prihvatljivo da volju mađarskih građana koju su izrazili na izborima neko u Washingtonu osporava. Siguran sam da mom kolegi ministru nije bitno da mu pomažem u ovom slučaju, ali želim da mu kažem da ga podržavam”, poručio je mađarski ministar vanjskih poslova.

Szijjarto je danas govorio sa Konakovićem i o ekonomskoj i privrednoj saradnji sa BiH te je poručio i to da nije za to da Evropska unija bilo kome na Zapadnom Balkanu uvede sankcije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare