“Ne pristajemo na to da EU uvede sankcije bilo kome na Zapadnom Balkanu”

Vijesti 22. mar 202310:40 1 komentar
Anadolija (AA)

Bosna i Hercegovina može da računa na Mađarsku, na Vladu Mađarske, u interesu da proces pridruženja BiH Evropskoj uniji (EU) najzad bude ubrzan, izjavio je ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem u Sarajevu.

Mađarski ministar rekao je da današnja situacija odnosno izazovi koje je donio ratni konflikt u Ukrajini, s kojima se suočava cijeli evropski kontinent, i u okviru njega centralna Evropa, pokazuje koliko je bila greška EU što proteklih godina nije pospješila proširenje na područje Zapadnog Balkana.

On je istakao da bi, da je područje Zapadnog Balkana pripojeno EU, mogli mnogo efikasnije da se nose i suočavaju s teškoćama.

EU bi bila jača i mogli bismo efikasnije da se izborimo s ilegalnim migracijama“, rekao je Szijjarto.

Prema njegovim riječima, Mađarska je prošle godine na južnim granicama zaustavila oko 265.000 ilegalnih migranata.

Mađarska želi da se ubrza proces proširenja EU, ali i vi vrlo dobro znate da u EU postoje države članice koje samo verbalno podržavaju proširenje EU, a kada dođe do odlučivanja vrlo su uzdržani. Zbog toga mi pozivamo zemlje članice da prestanu s onemogućavanjem i ograničavanjem procesa proširenja EU, jer to i za EU i Mađarsku znači sigurnosni rizik“, rekao je on.

Dodao je da je i za njih značajna stabilnost BiH te da očekuju od Brisela da učini korake na polju procesa pridruženja BiH.

Konaković: Nema govora o Otvorenom Balkanu dok BiH ne ratifikuje dokumente

I sami vidite da Brisel nekada zbog jednostavnosti pribjegava sankcijama, ali ako pogledamo koliko su sankcije bile uspješne proteklih decenija mislim da možemo da zaključimo da nisu dovele do značajnijih rezultata. Ista je situacija sada sa briselskim sankcijama. Nikako ne pristajemo na to da EU uvede bilo kakve sankcije u odnosu na Zapadni Balkan“, rekao je on.

Istakao je da oni koji smatraju da se sankcijama mogu riješiti bilo kakvi problemi ne znaju kakva je ovdje situacija i pokušavaju da prikriju svoje neznanje.

Podržavamo dijalog u obostranom interesu“, dodao je on.

Prema njegovim riječima ekonomska saradnja BiH i Mađarske je razvijena, a obim robne razmjene prošle godine je bio veći od 600 miliona eura, što je povećanje za 20 posto.

Szijjarto je komentarisao i odnos koji Mađarska ima prema Miloradu Dodiku.

“Nemojte se ljutiti, ali je nebitno šta ja mislim o Dodiku. Važno je šta ljudi u BiH, a posebno u RS misle o njemu. Ako sam ja dobro shvatio, u RS je on ponovo izabran za predsjednika entiteta i mi to poštujemo i to je veoma važno”, zaključio je Szijjarto.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (1)

Vidi sve komentare