Tabaković: Vjerovatna odluka o povlačenju aktivnosti u vezi veta na dva zakona

Vijesti 04. jul 202311:47 1 komentar
FENA

Kao što je jučer najavio za N1, predsjednik Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske Alija Tabaković potvrdio je da će danas na sjednici tog kluba vjerovatno donijeti odluku o povlačenju svih aktivnosti koje su započeli kada je u pitanju veto Bošnjaka na Zakon o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS, ali i na veto koji su najavili na Zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na području bh. entiteta RS, s obzirom da je visoki predstavnik Christian Schmidt poništio te zakone.

Tabaković navodi da bi svako provođenje daljnjih aktivnosti u vezi tih zakona bio početak ulaska u krivično djelo, s obzirom da je visoki predstavnik izmijenio i Krivični zakon BiH.

“Tako da ćemo mi zasigurno danas donijeti odluku da povlačimo sve aktivnosti kada su u pitanju dva navedena zakona”, kazao je Tabaković.

Sjednica Vijeća naroda RS zakazana je za danas u 12.00 sati, a na dnevnom redu bi trebalo da se nađe razmatranje Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, u vezi Odluke o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Trebala bi biti razmatrana i Odluka o izboru člana Komisije za žalbe, u vezi Odluke o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Upitan šta očekuje na sjednici Vijeća naroda RS, Tabaković kaže da bi bilo korektno da ih kolege podrže, ali vjeruje da neće, obzirom da je u dosadašnjoj praksi bilo da ono što Narodna skupština RS-a usvoji, klubovi Srba, Hrvata, Ostalih i još troje Bošnjaka iz SNSD-a glasaju za takve odluke, prateći odluke NSRS.

“Ovdje se radi o izboru člana Odbora za žalbe. Prekršen je zakon, s obzirom da zakonska procedura jasno nalaže da članovi moraju biti raspoređeni iz konstitutivnih naroda. Mi smo imali jednog Bošnjaka, međutim NSRS je izabrala kandidata iz reda srpskog naroda, tako da je očito prekršen zakon”, kazao je Tabaković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare