Tačke o izmjenama Zakona o akcizama i PDV-u skinute sa dnevnog reda

Vijesti 28. mar 202311:09 2 komentara
N1 BIH

Iako su državni delegati danas trebali razmatrati izmjene Zakona o akcizama i Zakona o PDV-u, neposredno prije početka sjednice, tačke su skinute s dnevnog reda.

Izvještaj o postizanju identičnog teksta Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, dostavljen je od Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za usaglašavanje teksta Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH. Radi se o zakonskom prijedlogu koji je razmatran u prošlom mandatu Parlamentarne skupštine, a Komisija nije usvojila amandman. Ovaj zakonski prijedlog, koji su u parlamnetarnu proceduru uputili poslanici Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Nada Mladina i Zukan Helez, podrazumijeva ukidanje akciza na sve vrste goriva na period od šest mjeseci. Gorivo bi bilo jeftinije za 35 do 40 feninga kada bi se prijedlog usvojio. Od toga, na nesreću građana neće biti ništa.

Po pitanju PDV-a prijedlogom je bilo predviđeno da se ukine na životne namirnice, a na luksuz poveća na 22%.

Građani BiH tokom najtežih pandemijskih dana i u doba inflacije nisu dočekali da se donesu ove mjere. Kako stvari stoje neće dočekati ni u bliskoj budućnosti.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare