Tahirović o izjavi Bradare o ratnim zločincima: Schmidt to treba presjeći

Vijesti 16. mar 202317:05 0 komentara

Iz Haga se danas za N1 javio Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, koje je proteklih dana slao pisma visokom predstavniku Christianu Schmidtu da intervenira protiv veličanja i postavljanja ratnih zločinaca na funkcije.

Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara (HDZ BiH) nedavno je u programu N1 ponovila stav kako se ne odriče svojih prijatelja, pa tako ni ratnog zločinca Darija Kordića.

“To je postao kliše: ‘Ja imam nekog prijatelja koji je igrom slučaja počinio neki zločin, za koji ja smatram da nije on odgovoran, iako je to presudio sud’. To je prvo uveo Fikret Abdić u Krajini, a to koristi i Dodik, a vidimo širi se to”, istaknuo je Tahirović.

Tahirović: Schmidt ima podršku SAD-a, to treba iskoristiti

Zato, dodaje, i jesu pozvali visokog predstavnika, jer nisu imali adekvatan odgovor Tužilaštva kad su u pitanju krivične prijave.

“Visoki predstavnik treba to presjeći”, naglasio je naš sugovornik.

“Mi smo imali nekoliko sastanaka sa Schmidtom, vezano za 9. januar gdje smo tražili adekvatne reakcije, da se spriječi ta provokacija. On je obećao da će nešto uraditi. To što je obećao, je što radi većina političara, a to je pisanje pisama. Imali smo Inzka koji je bio svezanih ruku, ali je bio uporan, navodio je konkretno imena osoba koja krše međunarodne konvencije, Ustav, itd, i djelimično je sanirao neke stvari. Na primjer, skinuta je ploča sa studentskog doma Radovan Karadžić. Nije imao toliku podršku, ali je uspio nešto uraditi”, kazao je Tahirović.

Schmidt, ističe, ima podršku SAD-a i treba to iskoristiti.

“I na neki način dovesti barem u poziciju, one koji podržavaju, ili na bilo koji način daju podršku ratnim zločincima, da barem te osobe smijeni”, rekao je Tahirović.

Naredne sedmice sastanak sa Schmidtom

Smatra da Tužilaštvo BiH nije iskoristilo period nakon proglašenja od Inzka i izmjena krivičnog zakona BiH.

“Devet mjeseci sam ponavljao da trebamo dati prostora Tužilaštvu BiH, upravo imajući u vidu da ljudi nemaju iskustva o tome. Oni taj period nisu iskoristili. Kako rade to u Austriji? Kako su u Austriji procesuirali počinitelje? Da su mene pitali, dao bih im kontakt od gospođe koja je podnosila prijave i uspjela dokazati na austrijskom sudu. Mogli su taj primjer uzeti, a ne izaći u javnost i reći – mi smo to odbacili jer ne znamo”, mišljenja je Tahirović.

Tokom iduće sedmice će imati sastanak sa Schmidtom, i, kako je rekao, zamolit će ga da konačno pojasni našim tužiocima kako i na koji način mogu primjeniti izmjene krivičnog zakona koje je donio njegov prethodnik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!