Taib Grozdanić, major Vojske SAD-a: Najveća vojna vježba u novijoj historiji BIH

Vijesti 10. maj 202112:54 0 komentara
N1

Na lokalitetu Manjače sve je spremno za bilateralnu vojnu vježbu "Brzi odgovor 21", koju rade Vojska Sjedinjenih Američkih Država i Oružane snage BiH. Na konferenciji za medije je poručeno da je ovo najveća vojna vježba u novijoj historiji BiH. 

“Brzi odgovor 21” izvodi se u sklopu multinacionalne vježbe Defender EUROPE 21.

Cilj ove vježbe je da pokaže spremnost Vojske SAD-a da pošalje diviziju sa američkog kopna u Evropu u slučaju agresije, a vježba je odbrambena – pojasnio je Sifet Podžić, ministar odbrane BiH.

Ovu vježbu je jednoglasno odobrilo Predsjedništvo BiH 2020. godine.

”U oktobru je bilateralna vjezba sa vojskom Srbije. Dinamičan odgovor 21-4, pruža nam mogućnost da ocijenimo komandu 4. pješadijske brigade. 731 pripadnik OS BiH učestvovaće na vježbi”, poručio je major Radovan Ilić.

“Kompletnom vježbom upravlja Američka komanda za Evropu i Afriku. Cilj je ojačati bilateralnu saradnju OS BiH sa vojskom SAD. Kroz Brzi odgovor testiramo laku bataljonsku grupu koja je deklarisana po NATO standardu. Ovim pripremamo svoju grupu za ono sto nas čeka u septembru 2021”, poručio je Senad Mašović, generalpukovnik OSBiH.

Brigadir Slaven Blavicki kaže da je vježba terenska i podrazumijeva bojevo ciljane. Pored Manjače dio se provodi u Glamoču i i Tuzli.

Majoj Taib Grozdanić iz Vojske SAD-a, kaže da je ova vježba najveća u novijoj historiji BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!