Taksista osumnjičen za silovanje u Semizovcu pušten na slobodu

Izvor: N1

Taksista M.O. iz Sarajeva koji se sumnjiči da je silovao djevojku u Semizovcu 17. aprila ove godine, pušten je na slobodu. Iz Tužilaštva KS je za N1 rečeno kako nije bilo zakonskog osnova za njegovo dalje zadržavanje u pritvoru.

“Osumnjičenom je Općinski sud u Sarajevu na prijedlog postupajućeg tužioca odredio mjere zabrane i to zabrana kontaktiranja, posjećivanja i prilaska svjedoku ispod 100 metara i obavezno javljanje IV PU Sarajevo jednom sedmično”, kazali su iz Tužilaštva KS za N1.

“Neefikasna istraga”

Punomoćnica oštećene kazala je kako je “postupajući tužilac Saša Jovanović neefikasno vodio istragu u ovom predmetu, propustivši da blagovremeno osigura uslove za podizanje optužnice, odnosno prevenira istek roka u kojem je određeno produženje pritvora”.

“Naime, postavlja se pitanje zašto tri mjeseca nakon prijavljivanja krivičnog djela od strane moje klijentice optužnica nije podignuta, a naročito kako sam navela, uzevši u obzir rokove koji su propisani zakonom u pogledu trajanja mjere pritvora. Neefikasno postupanje, odnosno propusti, postupajućeg tužioca Saše Jovanovića jedan je od najvažnijih razloga puštanja na slobodu osumnjičenog Mirnesa O. a zbog čega je povećana opasnost da uprkos mjerama zabrane, ukoliko su izrečene, osumnjičeni ugrozi daljnji tok istrage. Puštanje na slobodu osumnjičenog kao rezultat neefikasne istrage od strane postupajućeg tužioca štetno utiče i na generalnu prevenciju u otkrivanju i suzbijanju činjenja krivičnog djela silovanja i drugih oblika seksualnog nasilja i pružanju pomoći i zaštite osobama izloženim seksualnom nasilju, te rezultira i strahom oštećene koja zbog konkretne situacije trpi dodatnu retraumatizaciju”, kazala je.

“Strah žrtava”

Naglašava da “žrtve silovanja i seksualnog nasilja imaju veliki strah od počinitelja a posebno u konkretnom slučaju i strah po život i zdravlje s obzirom na način počinjenja djela”.

“Dodatno treba ukazati da se ovakvim postupanjem šalje pogrešna poruka i drugim žrtvama silovanja i seksualnog nasilja – da nemaju zaštitu sistema, a koja im je zagarantovana zakonom i međunarodnim konvencijama. Također, s obzirom da žrtve silovanja i drugih oblika seksualnog nasilja trpe stigmatizaciju društva, ovakvim neefikasnim i neprofesionalnim postupanjem ih se odvraća od prijavljivanja i traženja zaštite pred pravosudnim organima”, zaključila je punomoćnica.

Podsjetimo, silovanje je prijavljeno 17. aprila. Muškarac je uhapšen dan nakon, a potom predta Tužilaštvu KS. U pritvoru je bio do 17.7. ove godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar