Tanja Topić: Možda sam naivna, ali je nemoguć rat u BiH

Vijesti 15. okt 202110:31 > 13:48 3 komentara

Analitičarka Tanja Topić kazala je za N1 kako je poprilično sigurna da neće biti rata u Bosni i Hercegovini. Mogući su pojedinačni incidenti, dodala je. "Mi smo izloženi verbalnom ratu koji je nanio veliku mentalnu štetu građanima", zaključila je Topić.

N1: Milorad Dodik je kazao kako Republika Srpska ide u vraćanje nadležnosti zbog očuvanja ustavnog poretka. Poručio je kako datum eventaulnih sankcija protiv njega je i datum samostalnosti ovog entiteta. Kako to komentarišete?

Tanja Topić: Dodik u posljednje vrijeme svakih sat vremena mijenja izjavu. Od koncepta nezavisnosti došli smo do samostalnosti RS unutar BiH, šta god to značilo. On zagrijava atmosferu, pomjera granicu crvene linije, a čitam da tu ima dosta nervoze. Mislim da ni on sam ne zna šta hoće. Moguće je da će za sat vremena izaći sa novom “fantastičnom” idejom poput one od jučer kada je najavio zauzimanje kasarni kako su to uradili Slovenci 1991.

Ucjenjuje li Dodik međunarodnu zajednicu?

Dodik ucjenjuje godinama međunarodnu zajednicu, ali i sve domaće aktere stalno prijeteći i iznoseći novu vrstu ucjena. Njega je i samog zbunila mirnoća međunarodne zajednice.

Šta Dodiku sada odgovara, mnogi kažu da je došao pred zid?

Mnogo je puta bio ispred zida, ali je svaki put nalazio rješenje. Čak mu je i opozicija u RS sa odlukom o neučestvovanju u radu institucija BiH bacila pojas za spašavanje. Ne bi me čudilo da od svega ovog na kraju ne ostane ništa, da se on u tišini povuče i da ne uradi ništa od svih ovih “kreativnih” planova. To zapravo ne bi bilo ništa novo. Pitanje je koje muči dobar dio javnosti – koju on podršku ima. On je potencirao da ima podršku famoznih sedam članica EU. Pitanje je ko od domaćih aktera podržav ovu suludu politku igranja vatrom. Moram kazati da SNSD, kao najjača politička partija u entitetu, ako ćemo gledati rezultate izbora, ima podršku do 20 posto stanovništva. Vi ne možet nastupati u ime većine građana Republike Srpske. Otvoreno je pitanje ko iz neposrednog okruženja stoji iza ovakvih planova.

Tanja Topić o poruci ambasadora

Odnos međunarodne zajednice prema Dodiku kroz prizmu sastanku kome se nisu odazvali neki ambasadori?

Mislim da je on pokušao taktički nadmudriti međunarodnu zajednicu. Zvanično je poziv ambasadorima upućen od rukovodstva RS. Svi znaju da je njegov poziv. Poruka većine ambasadora bila ej jasna. jedna trećina je bila prisutna što govori o toj vrsti smirenosti i hladnoće na tu politiku ucjena i pritisaka. Poslane su jasne pporuke da se priznaje samo suverenitet i teritorijalni integrite Bosne i Hercegovine. Mislim da neki između redova, a i sam Dodik, iščitavaju moguće sankcije.

Hoće li NSRS insistirati na odluci o poništavanju zakona poput Inzkovog?

Meni to djeluje kao jedna dimna bomba. Vidjeli smo najave iz reda opozicionih partija koji kažu da neće učestvovati u radu specijalnih sjednica NSRS-a. To je dobra odluka. Mi smo imali odluke NSRS-a o suspenziji, čini mi se 2015. godine, rada Tužilaštva BiH i SIPA-a na području RS, a samo dva dana kasnije bilo je hapšenje SIPA-e u Republici Srpskoj.

Dodik je poručio kako neće biti rata. Slažete li se sa ovom izjavom?

Možda sam naivna, ali sam poprilično sigurna da rata neće biti u BiH. Mogući su pojedinačni incidenti. Rat je nemoguć iako smo izloženi verbalnom ratu. Mene je strah da je taj verbalni rat nanio veliku mentalnu štetu građanima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare