Tanović: Siguran sam u podršku građana, SDA je konstruktivna opozicija

N1

U Općini BNovo Sarajevo proteklih mjeseci je veoma burno. Vijećnica Naše stranke Mirela Džehverović zatražila je referendum za smjenu načelnika Hasana Tanovića, a sve nakon smjene rukovodstva u Općinskom vijeću. Govoreći za N1, Tanović kaže kako je siguran da ima povjerenje građana. Demantovao je razne optužbe vijećnika NiP-a i poručio: "SDA je konstruktivna opozicija".

Hoćete li biti smijenjeni?

Hoću li biti ili neću, to zavisi od građana i građanki Općine Novo Sarajevo. Što se tiče sjednice, KO NiP-a je to prebacoi na KO SDP da ona disciplinira i snakcioniše vijećnike koji su glasali za smjenu. Mislim da je besmisleno da jedna politička partija govori drugoj šta da radi.  Siguran sam da će SDP zauzeti stav.

Računate li na to da zbog komplikovane procedure neće doći do smjene?

Ne računam. Ko god krene u tu političku avanturu morat će podnijeti građanima Novog Sarajeva račun za to djelovanje. Treba biti 11 potpisa vijećnika da bi ta tačka došla na dnevni red Općinskog vijeća, a na sjednici njih 16 treba podići ruku za referendum. Onda se provodi referendum gdje 51 posto građana treba glasati za pa se onda mogu raspisati vanredni izbori. Ne znam hoće li neko krenuti u tu avanturu. Siguran sam da sam dobro radio i da imam podršku građana i da će mi dati povjerenje. Na spinovima i politikantstvu se ne može praviti politička priča. Građani su u stanju da primijete procese, procijene i ocijene i u skladu s tim glasaju.

Zašto imate probleme sa NiP-om sad sa NS?
S NiP-om imam problem od samog početka kod imenovanja dvorane Goran Čengić gdje su njihovi vijećnici izašli sa sjednice. Ovi s NS su izazvani smjenom predsjedajućeg OV koji je iz Naše stranke. To je njihovo pravo. Mi smo upozoravali u više navrata na nefunkcionalnost Vijeća kojima su kumovali predsjedavajući OV i dopredsjedavajući iz NiP-a. Oni su izašli s izjavom da ne daju podršku načelniku. Oni su radili na dezintegraciji Trojke. NiP i NS su htjeli smijeniti predsjedavajućeg ranije. Ja sam rekao Edinu Forti da to NS treba uraditi i da bih to podržao. I vijećnici SDP-a su govorili ‘dajte drugog kandidata’, kazali su da će razmisliti. Desila se sjednica na kojoj 16 vijećnika nije imalo više strpljenja.

Optužuju vas da ste bliski SDA?
To je neutemeljena konstatacija. Sjednice vijeća su reality kao Farma koje traju po 12 sati, do tri-četiri ujutro. Osam sati su na posljednjoj sjednici usvajali dnevni red.

SDA glasao za smjenu rukovodstva, ali i za vaš izvještaj. Jeste li bliski SDA?
To je sve politika. NiP je ostao bez pet vijećnika, izašli su iz NiP-a. SDA radi ono što misli da treba da radi, imaju odgovornost prema građanima kojisu ih birali. Oni su uglavnom konstruktivna opozicija i uglavnom su u u par navrata reagovali na stvari koje je u ranim fazama pravila Trojka i njihove disonantne tonove. Tu su se pokazali konstruktivnim. Jednako sam dobar sa svima, ja sam postao načelnik i pozicije i opozicije i tako sam se ponašao. To što nekome smeta je njegova stvar. Ja sam načelnik svih građana.

NiP tvrdi da ste ugrozili realizaciju obećanja i projekata te ignorište koalcijski sarajevski sporazum?

Ne ignorišem koalicijski sarajevski sporazum, to je ugrozio NiP gdje su na press konferenciji otkazali podršku načelniku. Čelništvo NiP-a ih je trebalo odavno sankcionisati. U NiP-u je mnogo ljudi koji su protiv politika ove općinske organizacije.

Hasan Tanović izgubio podršku NIP-a u Novom Sarajevu

NiP tvrdi da Novo Sarajevo nije dobilo najavljenu park-šumu Hum, a da dvorana “Goran Čengić” prokišnjava?
Hum je kompleksan proces, u završnoj je fazi. Neće biti tako brzo gotova. To je projekat koji se provlači unazad 10 godina jer je kompleksan i jako skup. Radimo na njemu. Dvorana – projekat je loše koncipiran, treba pitati vijećnike koji su tu ranije bili kada je rađena dvorana. Radimo sanaciju krova i pravimo prvu solarnu elektranu. Rokovi se stalno probijaju.

Revizija rada Nedžada Koldže?
Vidjet ćemo.

Plašite li se nakon hapšenja bivših sarajevskih načelnika?

Ne plašim se, radim svoj posao.

“Načelnik Tanović u Općinskom vijeću u Novom Sarajevu ima podršku SDA”

Kajete li se što ste ušli u ovaj posao?
Da sam pretpostavljao da će biti ovako prljavo, nisam. Ali tu sam gdje sam, svoj posao radim časno i pošteno i nakon svega mogu proći gradom čista obraza.

Novi mandat?

To odlučuju stranački organi, nema razloga da to ne učine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare