Tegeltija o Inzku: Izgubio je autoritret nepristrasnog međunarodnog organa

Vijesti 05. feb 202112:16 > 13:25 4 komentara
N1

Bivši predsjedavajući VSTV-a Milan Tegeltija kazao je za N1 kako je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko "iskoristio priču o odlikovanjima kako bi u to pismo uvukao puno stvari koje prekoračuju njegov mandat". U Novom danu govorio je i presudi o genocidu u Srebrenici.

“Inzko je iskoristio to pismo da okarakterizuje rat u BiH, srpski narod, pokazao je da lokalizovan političar, izgubio je autoritret nepristrasnog međunarodnog organa. Kvalifikacije koje je dao je ponižavanje cijelog naroda koje sebi kao predstavnik međunarodne zajednice nije sebi smio dozvoliti jer prevazilazi okvire Dejtonskog sporazuma. On je na taj način sebi dozvolio da ponizi sve žrtve srpskog naroda i historiju i sve što srpski narod jeste”, rekao je Tegeltija.

Na pitanje da li treba ukinuti odlikovanja osuđenim ratnim zločincima, Tegeltija je rekao kako će “o tome odlučivati NSRS” te da Inzko za ovo “ne može dobiti podršku ni PIC-a i ni međunarodne zajednice”.

“Nisam siguran da su odlikovanja dodijeljena ljudima zbog ratnih zločina već učešća u stvaranju RS nevezana za ono za šta su osuđeni na Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu, zavisi na koji način gledate na to”, kazao je.

Odgovarajući na pitanje da li poštuje presude Haga, kazao je kako “svaki sud raspolaže sankcijama i nema opcije nego da se poštuju odluke”.

“U BiH svi poštuju presude suda u Hagu kada je u pitanju formalni karakter, ali imate pravo da se s njima slažete ili ne. Pravna činjenica je da one postoje”, rekao je Tegeltija.

Govoreći o genocidu, kazao je kako je to “pitanje pravne kvalifikacije”.

“Kada govorite o presudi, evidentno je da se u Srebrenici desio strašan, nehuman zločin, a s druge strane zbog toga što sam profesionalac neću da komentarišem tu pravnu kvalifikaciju”, poručio je Tegeltija.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare