Telepsihijatar o slučajevima ubistava: BiH i region nisu poravnali račune s ratom koji se desio prije 30 godina

Vijesti 22. aug 202411:54 > 15:29 0 komentara

Učestala ubistva u Bosni i Hercegovini, a pogotovo jučerašnji masakr u Gimnaziji u Sanskom Mostu i ubistvo žene na Ciglanama u Sarajevu od prije nekoliko dana šokirali su javnost i izazvali nevjericu. Na kraju ostaje pitanje gdje je suština problema i na koji način možda mi kao pojedinci možemo preuzeti odgovornost ili čak prepoznati znakove koji ukazuju na moguće nasilje i mentalne poremećaje? Odgovore nam je dao telepsihijatar Davor Mucić.

Mucić je mišljenja da BiH i region nisu poravnali račune s ratom koji se desio prije 30 godina.

“U svojoj karijeri sam uglavnom radio s našim izbjeglicama. Njih oko 20.000 je došlo u Dansku tako da sam kroz taj rad učio u ratu. I ne govorim bez razloga da je vrijeme da doživimo katarzu od koje smo daleko. Katarzu moramo doživjeti jer bismo tako riješili jedan veliki dio problema koje doživljavamo svakodnevno. Razlozi za tragedije koje vidimo nisu samo u svakidašnjem životu. Današnjica koju živimo je posljedica sjemena koje je neko posijao jučer, a to jučer je isto tako i prije 30 godina”, rekao je.

Kao primjer navodi Dansku koja nije ratovala više od 300 godina, međutim, kako je dodao i u toj zemlji dešavalo da psihijatrijski slučajevi počine ubistva, ali da se onda kada se to desi ispitaju sve moguće okolnosti koje su dovele do toga.

“Preispituje se sve, preispituju se sistemi zdravstva, sigurnosti, pita se kada je pacijent zadnji put bio kod psihijatra, da li je dobio adekvatnu terapiju itd. Ne znam da li mi to ovdje radimo jer je navodno jedan od tih počinilaca psihijatrijski pacijent ovdje u BiH. Tako da mislim da mi kao pojedinci sigurno možemo ukazati na neke stvari samo je pitanje da li govorimo zidu ili onome koga imamo s druge strane. Ne želim reći da je uloga sistema odlučujuća jer i mi smo dio njega i moramo preuzeti odgovornost za to da li sistem funkcioniše ili ne jer smo ga mi na neki način i birali”, istakao je Mucić.

Dalje je naveo da su ubistva kojima svjedočimo zapravo simptomi atmosfere jednog društva koje nije doživjelo katarzu.

“Društva koje nije naučilo baviti se mentalnom higijenom koja pomaže da se zdravlje održava i poboljšava. Već 500 godina nas uče da peremo ruke pa zar to nije sramota u 21. vijeku, a još nisu ni počeli govoriti o mentalnoj higijeni. Mislim da je veoma važno da svi sarađujemo među sektorima. Mediji imaju veliku ulogu u promociji mentalnog zdravlja, ali isto tako i u promociji mentalne bolesti. I mediji bi mogli sarađivati mnogo bolje. To je jedan kompleksni proces u kojem bismo svi trebali doprinijeti na svoj način. A kada je riječ o pristupu pojedinca mislim da se svako treba zapitati kakvu muziku sluša, s kim se druži, za koga glasa i zašto. Dakle, podići nivo naše svijesti i naše odgovornosti”, zaključio je Mucić.

Pronađena mrtva žena u stanu u Sarajevu, sumnja se na ubistvo

Sve detalje o monstruoznom ubistvu koje je potreslo Sanski Most, cijelu BiH, ali i regiju i svijet možete čitati na ovom linku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!