Tema koja se zaobilazi: Na međunarodni dan siromašnih, podaci podsjećaju da ih je sve više

Vijesti 17. okt 202411:49 0 komentara
N1

Svaki dan, u popodnevnim satima, ispred javne kuhinje "Mozaik prijateljstva", redovi su dugi. Sve je više onih koji za hljeb nemaju. Za njih, hrana je odavno luksuz. Na međunarodni dan siromaštva, podaci govore da samo u Banjaluci na vrata javne kuhinje pokuca skoro 2.000 ljudi. No, te brojke nisu jedine koje su zabrinjavajuće.

Prema podacima koje je nedavno objavio Međunarodni monetarni fond, kada se u obzir uzme bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika, BiH je među najsiromašnijim zemljama.

U prilog tome ide podatak da samo javna kuhinja u Banjaluci “Mozaik prijateljstva” dnevno napravi između 800 i 1.200 obroka. Najčešći korisnici su najugroženija kategorija društva, penzioneri. Njihove penzije, vrlo često nisu dovoljne za pokriti troškove režije. No, nisu samo penzije u BiH, ispod prosjeka.

Prema podacima Udruženja potrošača, više od 80 odsto građana BiH ima primanja koja su ispod prosjeka, što je dodatni problem, posebno kada se uzme u obzi da je potrošačka korpa u BiH, duplo teža od prosječne plate.

Rast cijena, dodatno je uticao na kupovnu moć građana. Pa tako za nemali broj građana i voće ak postaje misaona imenica, čijoj skupoći nisu tako davno svjedočili. Najnoviji podaci govore da je u jeku pravljenja zimnice, koja uključuje i salate, vreća kupusa skuplja od kile mesa.

Stručnjaci upozoravaju da je sve više onih koji u borbi protiv siromaštva moraju potražiti pomoć, čemu treba stati u kraj. Najpogođenije su obično najranjivije kategorije društva: stari i djeca. Upozoravaju i na sve veći jaz između bogatih i siromašnih.

To bi za sve u BiH trebalo da bude prvorazredno pitanje i alarm za političke lidere.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, svako šesto domaćinstvo u BiH je siromašno, 15% građana u apsolutnom je siromaštvu, dok je polovina stanovništva na rubu siromaštva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!