Tema priključenja NATO-u u fokusu: Ovo su ključni zaključci posjete Sjevernoatlanstskog vijeća BiH (VIDEO)

Vijesti 02. feb 202418:56 0 komentara
F.Z./n1

NATO ostaje posvećen pružanju podrške BiH i u nikada složenijoj globalnoj geopolitičkoj situaciji. Glavni su to zaključci dvodnevne posjete Sjevernoatlanstskog vijeća. A, da je tako, pokazuje i činjenica da je osim ove delegacije Sarajevo u posljednja tri mjeseca posjetio i generalni sekretar NATO-a. O oblicima saradnje i partnerstva razgovarano je danas i u bazi Oružanih snaga BiH u Rajlovcu.

Sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini pomno prati NATO savez jer je stabilnost na Balkanu važna za cijelu Evropu. Poruka je to zamjenika generalnog sekretara NATO-a. Tema priključenja NATO savezu također je u fokusu, iako je u BiH mnogo disonantnih tonova.

“Na političkim liderima i građanima BiH je da odluče o budućnosti BiH. U NATO-u ćete uvijek imati iskrenog, dobronamjernog i trajnog prijatelja koji će vam pomoći da ostvarite svoje ciljeve”, poručio je danas zamjenik Stoltenberga, Mirce Geoana.

“Mi smo partneri NATO saveza i mi želimo punopravno članstvo u NATO. Euroatlantske integracije nemaju nikakvu rezervu to je naš jedini spoljnopolitički cilj”, dodao je ministar odbrane BiH, Zukan Helez.

O Oružanim snagama Bosne i Hercegovine na najvišem nivou danas se govorilo bez prisustva prvog čovjeka vojne sile. Prije dva dana imenovani generalmajor Gojko Knežević nije danas bio prisutan u kasarni Rajlovac.

A, globalna geopolitička prelamanja, kao i politički odnosi u Bosni i Hercegovini doprinijeli su ovoj posjeti Sjevernoatlantskog vijeća. No, nastavlja se saradnja i na drugim projektima.

Više u prilogu Azura Delića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!