TEMU je najpopularnija aplikacija u BiH: Da li vjerovati komentarima na proizvode koje kupujete?

Ekonomija 14. okt 202415:10 0 komentara
Temu-Bosna_i_Hercegvoina
Temu BiH

Već smo vas upoznali sa osnovnim informacijama vezanim za aplikaciju za online kupovinu Temu koja je odnedvano dostupna u BiH.

U našem članku o sigurnosti  i pouzdanosti aplikacije Temu detaljno smo vam opisali način rada, sigurnost kupovine. funkcionisanje kineske kompanije koja je osvojila online tržišni prostor. Temu je, podsjetimo, najpopularnija aplikacija za kupovinu u Velikoj Britaniji i aplikacija sa najvećim brojem preuzimanja u SAD-u.  Od pojavljivanja u Bosni i Hercegovini Temu je uvjerljivo najpopularnija aplikacija i u našoj zemlji.

Temu app

Podsjetimo, aplikacija je u evropskim zemljama dostupna tek od aprila 2023., a u našoj zemlji tek nekoliko sedmica. Indonezija je početkom mjeseca zabranila aplikaciju kineksog trgovačkog giganta kako ne bi uništio mala i srednja preduzeća u toj zemlji.

Kao novi korisnici, često ćete biti oduševljeni sitnicama koje po jako niskim cijenama možete nabaviti na Temu aplikaciji. Navedimo primjer maskica za telfon Temu koje ćete platiti višestruko manje nego u mobile shopovima kojih u Bosni i Hercegovini ima na pretek. Prodavci na tržištu godinama su kupovali jefitnu kinesku robu i prodavali je uz visoke marže, dok Kinezi nisu odlučili da te kanale zaobiđu online aplikacijom. Pojavom  Temu-a u velikom su se problemu našli dropshiperi i njihove poradvnice. Godinama su na online tržištu naručivali kineske proizvode i preprodavali ih i po nekoliko desetina puta skupljim cijenama zarađujući ogroman novac. Pojavom Temu aplikacije pojednostavio se odnos kupac-proizvođač-dostavljač i prodaja je buknula! No to ne znači da je na aplikaciji Temu sve ružičasto.  Kada naručujete robu budite spremni da ćete dostavu čekati prililno dugo ali obratite pažnju i na slijedeće stvari.

Recenzije proizvoda nisu istintite

Kada odaberete neki proizvod na Temu shopu gotovo da ne postoji onaj koji ima negativne komentare. Uzimajući u obzir da se na aplikaciji prodaje desetine hiljada proizvoda, gotovo je nemoguće da su svi tako zadovoljni. To nas dovodi do zaključka da prodavci imaju prostor manipulacije nad komentarima svojih proizvoda, ostavljaju ili sami pišu savršene recenzije dok one loše uklanjaju.

Takav pristup prodavaca uvećava prodaju proizvoda, na prvi pogled svi izgledaju savršeno, kvalitetni su, lijepo izgledaju ali u realnosti vrlo često ćete biti razočarani. Takav vid cenzure onemogućava kupce da saznaju pravu istinu o onome što kupuju. Poređenja radi kada rezervišete smještaj na Bookingu uvijek pogledate recenzije koje vam daju pregršt informacija o smještaju, negativni komentari su dopušteni i vrlo lako ćete saznati da je u određenom aprtmanu prljavo, nema interneta ili tople vode u kupatilu. Takav slučaj nije sa proizivodima na aplikaciji Temu.

Ipak Temu ima stroge kontrole nad prodavcima u smislu manipulacije fotografijama, za razliku od drugih online prodavnica poput AliExpressa ili Wisha morate dobiti proizvod koji vidite na slici u njegovom opisu.

Na TrusPilotu platformi na kojoj recenzije o proizvodima, robnim markama, uslužnim djelatnostima i mnogim drugim djelatnostima korisnici ostavljaju svoje osvrte Temu ima ocjenu mršavih 2,6.

Moramo pirznati da je Temu svojim poslovanjem uzdrmao čak i velike igrače poput Amazona, AliExpresa, Wisha i Sheina, a neke od njih već i pretekao no poznavajući postulate proizvodnje, distribucije i prodaje oprez je uvijek potreban. Kupci u Bosni i Hercegovni već iščekuju prove pakete i najčešće što ćete čuti na poslu, a vezano je za onilne kupovinu je pitanje: Je li ti stiglo ono sa Temua i kakvo je?

U nekim slučajevima bićete jako zadovoljni, u nekima ne. Zato kada odlučite dodati proizvod u košaricu otvorite oči, potražite recenzije i na drugim platformama i dodatno se informišite.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!