Teolog za N1: Međugorje sada postaje prilično važno mjesto. Ne bi me čudilo da dođe i Papa

Vijesti 19. sep 202419:13 0 komentara
Pixabay

Teolog Dalibor Milas bio je gost N1 Pregleda dana gdje je komentirao status “Nihil Obstat” koji je Vatikan dao Međugorju.

“Pa mislim da je ovo bilo očekivano. U posljednjih nekoliko godina Vatikan je preuzeo konce cijele te priče i bilo je za očekivati ili da se izraze pohvalno ili da afirmativno progovore. Ovo je odluka koja je logična”, prokomentirao je odluku Vatikana Dalibor Milas.

Objasnio je i što točno znači status “Nihil Obstat”.

“Prema tom statusu Međugorje se priznaje kao svetište, ali za razliku od ostalih svetišta u kojima nije bilo tih nekih ograđivanja, kardinal Fernandez je naglasio da ipak treba biti oprezan na neke pojave i fenomene koji zahtijevaju oprez i kritičku svijest”, rekao je Milas.

Je li ovo korak unaprijed?

“Konačna potvrda odnosno ovo priznanje je velika stvar, ali onaj tko je vjerovao dosad vjerovat će i odsada, a onaj koji nije, neće ni odsada. U turističkom smislu ovo je sigurno veliki plus”, smatra Milas.

Dodao je i da treba razdvojiti autentičnu duhovnost od praznovjerja i na tome graditi priču o Međugorju.

Zašto je toliko dugo trebalo Vatikanu da donese odluku o statusu?

Milas je otkrio i zašto se desetljećima čekalo na odluku o statusu Međugorja.

“Dva faktora su tu u pitanju. Prvi je taj što Crkva nikad ne žuri s tim odlukama i to je dobro, a drugi to što je Međugorje kao fenomen izrazito kompleksan. U Međugorju ukazanja navodno još traju”, dodao je.

Rekao je i kako Međugorje sada ima veliku ulogu i na svjetskoj razini.

“Ono što u Europi i u ostatku svijetu izumire, kao sakrament ispovijedi, u Međugorju su ispovjedaonice simbol Međugorja. Međugorje postaje prilično važno mjesto čak i na globalnoj mapi katoličke crkve. Čak ne bi isključio i da Papa jednom dođe u Međugorje”, zaključio je Milas.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!