Teretni kamion, jedanaestogodišnje dijete i neuređenost društva

Vijesti 13. dec 202118:13 > 21:35 0 komentara
N1

U četvrtak je u sarajevskom naselju Nedžarići smrtno stradao jedanaestogodišnji dječak - u uskoj, nedovoljno osvjetljenoj ulici u blizini OŠ Aleksa Šantić. Kantonalni sud je vozaču odredio jednomjesečni pritvor zbog, kako su naveli, teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog prometa. Ipak, ova nesreća je još jednom otvorila pitanje bezbjednosti i osvjetljenosti saobraćajnica i pješačkih staza.

Majka. Na mjestu na kom je prije samo nekoliko dana stradalo njeno dijete. Da je majka, osjetili smo i prije nego što nam je to rekao srodnik koji je pridržavao, vrativši se, nakon što su prošli kraj nas, da prenese njenu poruku “da snimimo i kažemo sve”.

Od kuće do škole, od škole do kuće, djeca iz jednog odjeljenja Osnovne škole “Aleksa Šantić” u Sarajevu još dugo će šaputati o smrti svog druga, baš kao što su mnogi njihovi vršnjaci prije njih u ovom gradu, u ovoj državi šaputali o strahu da na ovaj ili onaj način, izgube svoj ili život nekog bliskog. Mi mnogima od nadležnih, ni šapnuti ni glasno nismo bili u prilici reći ni da nas je briga, ni da nas je strah: ovakvih ulica, neodgovorenih mejlova, neodgovorenih poziva, mogućnosti da to zapravo znači – da njih nije briga.

“Kada bih htjela biti maliciozna, mogla bih kazati da nije. Prije par godina sam imala priliku razgovarati sa čovjekom čijeg sina je udario kamion negdje na Stupu. Od toga je prošlo 5 ili 6 godina, možda i više. Nikada nije završen sudski predmet, utvrđena odgovornost, iako postoje očevici da je kamion prošao na crveno. Imali smo prije par godina kada je pao go u Novom gradu na jednom igralištu i ubio dječaka. Isto tako smo se skupili, tražili mjere, je li Opština izašla pa je ne znam ni ja provjerila te golove, ali se završi na tome, ne završava se na nekom sistemskom pojačanju brige”, kazala je Rubina Čengić, novinarka.

N1

Ulica najnižeg ranga

Načelnik sarajevske opštine Novi grad, u čijoj nadležnosti je izgradnja nove javne rasvjete, Semir Efendić, nije danas odgovarao na naše pozive. Ni ministar saobraćaja KS Adnan Šteta, takođe nije odgovarao na pozive kao ni na službene mejlove. Na naš poziv odgovorio je ministar komunalne privrede i infrastrukture KS, Enver Hadžiahmetović, uputivši nas na saradnike. To ministarstvo je nadležno za održavanje postojeće javne rasvjete.

“Znam o kojoj ulici pričate, ta ulica je vrlo problematična kao i niz ulica u novonastalim naseljima gdje su prvo izgrađene kuće pa putevi i većinom na tim mjestima opština postavlja rasvjetu na stubove elektroprivrede koja vrši razvode niskog napona. Tu je neriješena urbanistička infrastruktura jer imate vrlo uske ulice gdje su ograde kuća skoro na ulici i gdje nema prilike ni da se naprave trotoari, ni rješeni imovinski odnosi da bi da rasvjeta bila raspoređena u skladu sa fotometrijskim proračunima. Naravno da postoje normativi, ta ulica je najnižeg ranga, to je M5 po svjetskim standardima i kad se projektuje javna rasvjeta zna se kolika treba biti rasvjetljenost”, kazala je Jasna Mujagić, stručni saradnik za javnu rasvjetu u Ministarstvu komunalne privrede.

“Nekako olako prihvatamo sve što nam se dešava, olako prihvatamo smrt djece, olako prihvatamo loš zdravstveni sistem. Strašno puno stvari olako prihvatamo i mislim da je glavni razlog tome što mnogo nas živi jako teško, a imamo jedan broj ljudi koji živi jako dobro i koje sve to uopšte ne zanima”, kazala je Čengić.

N1

Šta se može uraditi?

U ulici u Nedžarićima cvijeće, majice sa porukama – volimo te, Ali, zauvijek ćeš biti u našim srcima, pisma… Pitali smo nadležne – kakvu oni poruku šalju, šta je urađeno nakon nesreće.

“Šta se može uraditi? Vi u toj ulici imate određeni broj stubova na kojima se nalaze svjetiljke, i mislim da je potrebno da se zabrani saobraćaj teretnim kamionima i da ta ulica ima dovoljnu rasvjetljenost, da rasvjeta nije uzrok nesreće”, kazala je Mujagić.

U jednoj, za nadležne nedovoljno mračnoj, uskoj ulici, poginuo je dječak. Teretni kamion, jedanaestogodišnje dijete i neuređenost društva. Prebacivanja odgovornosti, mnoga ali, i jedan Ali – koga više ništa ne može vratiti. Nema ulične svjetiljke koja može poništiti mrak koji je ostao iza te nesreće, ni proširenja ulice koje može istisnuti tjeskobu iz srca njegove majke, njegovih najbližih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!