Testirani optički skeneri – da li je došao kraj izbornim krađama u BiH?

Vijesti 13. sep 202420:32 0 komentara

Simulacija glasanja sa skenerima počela je na 145 biračkih mjesta, u sedam ključnih izbornih jedinica: Vogošća, Visoko, Tuzla, Mostar, Stolac, Novi Grad i Prijedor. Cilj je unaprijediti izborni integritet, transparentnost rezultata i izborni proces, s obzirom na istraživanja nevladinog sektora koja su u prethodnim izbornim ciklusima detektovali izborne prevare na biračkim mjestima.

Optički skener, čiji je cilj svođenje izbornih malverzacija na minimum, imaju priliku da testiraju i žitelji Vogošće, koja je jedna od sedam izbornih jedinica u kojoj se provodi pilot projekat. Nikakvo mudro slovo, kažu rijetki koje smo zatekli, uz opasku da je, s obzirom na to da živimo u 21. vijeku, ovaj sistem trebalo uvesti mnogo ranije.

“Dobila sam glasačke listiće. Prvi put je djelovalo komplikovano, ali nije. Sam papir ulazi, sam registruje i sve OK”, kaže mještanka Vogošće Enisa Prljača.

Glasati putem nove mašine za vrijeme lokalniih izbora birači će moći u 48 biračkih mjesta u ovoj izbornoj jedinici. Uz kombinaciju tradicionalnog pristupa .

“Imaćemo elektronsko glasanje, skenere i ići ćemo i tradicionalno jer mi imamo samo taj jedan segment. Nemamo autentifikaciju, biometriju, imamo samo skenere. Još traju prijave za operatere, za biračka mjesta, odnosno, za skenere koji će se tu naći”, najavljuje Selma Zulđa, predsjednica Opštinske komisije Vogošća.

Osim Vogošće, testno glasanje odvija se i u Visokom, Tuzli, Mostaru, Stocu, Novom Gradu i Prijedoru.

U svim navedenim opštinama, građani već od ove sedmice mogu da učestvuju u simulaciji glasanja, uz upotrebu optičkog skenera. Sam početak ostaje isti, kao i ranije. Od identifikacije, do glasanja, koje je zaštićeno, ali nakon toga, novina koja se uvodi je, upravo ova – glasač, nakon što zaokruži svoje kandidate, uradi sljedeće … i time je glasački listić ubačen u optički skener.

Novu tehnologiju testirali su i pojedini članovi Centralne izborne komisije (CIK), ali se nisu zadržavali da bi medijima prenijeli svoje impresije. Podsjećamo, CIK BiH ranije je preuzeo 174 optička skenera u vrijednosti od oko pola miliona dolara, u okviru projekta koji podržava USAID-a BiH. Ipak, rano je govoriti o tome da će, iako to Izborni zakon nalaže, novi sistem obilježiti opšte izbore 2026. Šta kažu iskustva država koji ga već koriste?

“CIK je posjetila Albaniju. Oni imaju nešto drugačiji sistem. Gruzija je, takođe, imala dosta pozitivno iskustvo. Čak je i Bugarska imala dobro iskustvo, ali nešto su mijenjali, prilagodili. U regiji su sikustva dovoljno pozitivna i ono što smo mi napravili u BiH, u tom kontekstu je pojednostavljenje tehnologije”, pojašnjava Tihana Brtulac Blank, direktorica USAID-ovog projekta.

U interesu birača. A na ovom nivou, prilično je visok i sistem softverske zaštite. Mogućnost, eventualnog, hakovanja sistema itekako bi koštala one s takvom namjerom. QR kod koji je ugrađen u glasačke listiće samo je jedan od bezbjednosnih alatki koji to omogućava. Da se za uvođenje novih tehnologija u izborni proces zalažu još od 2016. godine, podsjećaju i iz Koaliciije “Pod lupom”.

“Ja ću napomenuti da je više od 100. hiljada građana pisalo peticiju za uvođenje novih tehnologija na izborima u BiH. Prema našim posljednjim istraživanjima 83 posto građana podržava ovakav vid zaštite, odnosno, unapređenje izbornog procesa”, naglašava Dario Jovanović, predstavnik Koalicije.

Optimističan je nevladin sektor da je kombinacija elektronske identifikacije, skenera i elektronskog prenosa rezultata način za sprečavanje većine izbornih prevara koje su dokazane na biračkim mjestima u dosadašnjim ciklusima. To znači da neće biti moguće glasati umjesto umrlih na biračkim spiskovima. Neće biti moguće ni duplo glasanje, a ni glasanje u ime onih koji odluče da ne izađu tog dana na izbore. Još važnije, onemogućava se ispravka rezultata, budući da se mašine gase u 19 časova. Riješen je i problem transporta glasačkih listića, uz pomoć državnog ministarstva odbrane.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!