Tetka Zilha iza sebe ostavila dobar tim: “Nastavili smo tamo gdje je stala”

Vijesti 20. apr 202209:55 > 09:59 1 komentar
Anadolija

Više od pola godina nakon smrti Zilhe Šete, svima poznatije kao tetke Zilhe, humanitarke koja je decenijama radom u Narodnoj kuhinji Stari Grad pomagala ugroženim sugrađanima, njeni dugogodišnji saradnici uspijevaju pratiti put koji je zacrtala prije 30 godina.

Pet radnika, koji su godinama radili s tetka Zilhom, nastavili su jednakim intenzitetom svoju misiju “da niko ne ostane gladan”.

“Tetka Zilha je ostavila iza sebe dobar tim ljudi koji su bili dugogodišnji saradnici. Nastavili smo tamo gdje je tetka stala”, rekao je za Anadoliju Amir Radeljaš, upravnik Narodne kuhinje Stari Grad.

Kako je kazao, kuhinja je nastavila raditi dobro, a u mjesecu ramazanu je pojačala obroke, zahvaljujući donatorima, prije svega građanima Kantona Sarajeva i drugih mjesta.

Anadolija

Radeljaš je rekao da su za vrijeme ramazana, mjeseca posta, kao i za predstojeći Bajram, korisnicima kupili osnovne životne namirnice poput ulja, brašna, šećera i slatkiša.

“Nastojimo da korisnicima pojačamo tople obroke koje su obezbijedili kantonalno ministarstvo i Opština Stari Grad. Donatorima bih se zahvalio. Nisu nas zaboravili otkako je rahmetli tetka preselila. Ostali su svi donatori koji su i prije bili. To je najvažnije. Nisu zaboravili naša vrata, ljude ovdje, i one u Tarčinu”, poručio je Radeljaš.

U Narodnoj kuhinji svakodnevno 602 korisnika preuzimaju svoje obroke, a još 144 obroka nose se na njihov punkt u Tarčinu.

Anadolija

Zilha Šeta preminula je 1. oktobra 2021. godine u Sarajevu u 69. godini. Bila je dobitnica Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva 2011. godine, kao i međunarodne nagrade za dobročinstvo u organizaciji Turske Fondacije “Diyanet”, koja joj je uručena 2019. u Ankari.

U Narodnoj kuhinji Stari Grad u Sarajevu angažovana je bila od marta 1992. godine. Humanitarnim radom Šeta je pomogla brojnim socijalno ugroženim građanima Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare