Tetka Zilha – tri decenije dugog i predanog pomaganja ugroženima

Vijesti 01. okt 202119:32 > 19:52 1 komentar
N1

Zilha Šeta, svima poznatija kao tetka Zilha, preminula je jutros u 68 godini života. Tetka Zilha je radom u Narodnoj kuhinji Stari Grad u Sarajevo godinama unazad pomagala najugroženije građane. Dobitnica je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, kao i međunarodne nagrade za dobročinstvo.

Ispred Narodne kuhinje Stari grad Sarajevo danas vlada tišina. Upravo u vrijeme podjele prvih obroka sugrađanima u potrebi, stiže vijest da ih je napustila tetka Zilha – ona koja ih je raširenih ruku i topla srca dočekivala još od 1992. godine.

“Teta Zilha je, mislim, sinonim Sarajeva. Žena koja je voljela ljude. Pomagala, na sebe nije mislila. Vodila je računa o svima, posebno o bolesnim i starijim. Nije ih dijelila ni po čemu i činila je puno da je i drugi svijet koji je imao, pomagao jer joj je vjerovao da sve što joj daš, to će ona u prave ruke dati. I stvarno će biti nedostatak i čaršiji i Sarajlijama, posebno onim ljudima koji su ovisili o njoj”, kazala nam je jedan građanka.

Zilha Šeta preminula je jutros u 69. godini, a zbog tri decenije dugog i predanog pomaganja ugroženim – koji su osim obroka, dobijali i podršku, toplu riječ i zagrljaje – nagrađena je i brojnim odlikovanjima: Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Nagrada za Ženu godine 2003., Međunarodna nagrada za dobročinstvo u Turskoj.

Ipak, više od svake nagrade, o njoj govore riječi onih kojima je najviše trebala.

“Svakome živom je pomogla i davala ovdje u Sarajevu u Javnoj kuhinji, i ko nije bio prijavljen i ko jeste. Pomogla je dosta ljudima za hranu, prvom meni pošto imam osmero djece i ženu, nas devetero, pomogla je uvijek – nikakve papire nije tražila. Davala je hranu i što se tiče jela – sve živo”, kazao je jedan korisnik kuhinje.

Osim građana, tugu za odlaskom tetke Zilhe izrazili su i politički lideri, među kojima i Predsjedavajući Predsjedništva BiH, ali i gradonačelnica Sarajeva.

“Odlazak Tetke Zilhe veliki je gubitak za njenu porodicu, prijatelje, saradnike i sve one koji su je voljeli. Njena dobrota, požrtvovanost i nesebična briga za one kojima je bila potrebna pomoć ostavili su neizbrisiv trag u našem društvu. Hvala joj na njenoj humanosti, nesebičnoj ljubavi i podršci njenim sugrađanima tokom svih ovih godina”, kazao je Željko Komšić.

“U Sarajevu neće biti gladnih dok je god kuhinje tetke Zilhe… Ovo su riječi koje će ovaj grad pamtiti. Ono što je govorila i živjela je”, kazala je Benjamina Karić.

A ono što je tetka Zilha živjela ostaje kao vrijedna poruka i uput svima nama:

“Molim Boga s ovog mjesta, nemojte biti zavidni i pakosni. Što je lijepo kada si uspješan, žena ima lijepu haljinu, pa ima lijep ručak i porodicu. Ne gledajte tuđe avlije, ima mojih, jedva pometem. Tako da se samo vole i ako imaju posao da čuvaju, poštuju pretpostavljenog. Ima svugdje objašnjenje u svakoj vjeri – poštuj starije iznad sebe”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare