“Tetkinim odlaskom ‘Dobrotvor’ je izgubio iskrenog prijatelja”

Vijesti 03. okt 202111:17 0 komentara
N1

Srpsko humanitarno udruženje "Dobrotvor" Sarajevo odalo je počast Zilhi Šeti, poznatijoj kao tetka Zilha, koja je preminula 1. oktobra.

“Tetkinim odlaskom ‘Dobrotvor’ je izgubio iskrenog prijatelja. I za Božić i za Vaskrs tetka bi nazvala da pita treba li hrane, ‘nemoj sine da su ljudi gladni, poslaće tetka’. I poslala je svaki put, pakete za praznike, namirnice i hranu za našu kuhinju, novac za samohrane majke i djevojke… Pa kad podmiri one koji potrebuju uvijek spremna za razgovor i šalu.. Hvala ti na svemu Tetka!”, poručili su na Facebooku.

Tetka Zilha je u Narodnoj kuhinji Stari Grad radila od ratne 1992. godine gdje je ostala sve do danas. Mnoge je na vratima dočekala raširenih ruku, pomagala, zbog čega su je svi zavoljeli i smatrali dušom Sarajeva.

Bila je velika podrška i majka svim nemoćnim, gladnim i bolesnim stanovnicima, a često je u razgovorima isticala da je posebno raduje što može pomoći onima kojima je to najpotrebnije, a uz to radi i ono što voli, a to je kuhanje.

Njen rad u Narodnoj kuhinji nije bio upitan ni za vrijeme koronavirusa iako je zbog godina, ali i dijabetesa spadala u rizičnu grupu.

Dobitnica je brojnih nagrada za svoju humanost – Međunarodne nagrade za dobročinstvo u Turskoj, Šestoaprilske nagrada grada Sarajeva, priznanje emeritusa dr. Mustafe Cerića koji je obnašao dužnost reisu-l-uleme, 2003. godine bila je izabrana za Ženu godine (časopis Žene).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!