Thebe Magugu – afrički dizajner koji osvaja svijet

Lifestyle 28. okt 202216:08 0 komentara
REUTERS

Dizajner Thebe Magugu donosi južnoafričku modu na globalnu modnu scenu.

Thebe Magugu južnoafrička je dizajnerska zvijezda i prvi afrički dizajner koji je kući odnio proslavljenu nagradu LVMH (Moët Hennessy & Louis Vuitton). Njegov kreacije inspirirane su historijom i jedinstvenom estetikom Afrike, dodajući joj modernizirani dizajn. Proslavljeni južnoafrički modni dizajner nada se da će njegov uspjeh inspirirati druge mlade ljude na starom kontinentu.

Magugu je nedavno lansirao novu kolekciju s globalnom markom sportske odjeće Adidas. Njegovu odjeću nosile su slavne osobe poput Rihanne i Miley Cyrus, a 2019. godine osvojio je prestižnu nagradu za mlade dizajnere.  Ovaj 29-godišnjak počeo je raditi na novoj Adidas kolekciji na vrhuncu pandemije koronavirusa, kada je želio podsjetiti svijet na sretnija vremena.

“Kada me je Adidas kontaktirao, svijet je bio u rasulu. Rekao sam im da ukoliko budemo radili na ovoj kolekciji, želim da budem vidljiv ja, mjesto iz kojeg dolazim i da komadi budu veseli i optimistični, jer mislim da je u to vrijeme svijet to zaista trebao”, izjavio je mladi dizajner za Reuters.

Njegova kolekcija za brend sadrži predmete koji obuhvataju sve sportove, uključujući trčanje, plivanje, trening, tenis, nogomet i biciklizam, uz niz ležernih odjevnih predmeta za svakodnevni stil.

“To su vrlo specifične zbirke za Afriku i Južnu Afriku, ali bilo ko u Japanu ili u Americi može se osjećati kao dio ovog svemira koji ja gradim na mnogo načina”, kaže Magugu.

Ranije ovog mjeseca, izložio je svoju drugu kolekciju pod nazivom “Discard Theory” u Victoria & Albert muzeju u Londonu. Kolekciju je kreirao tako što je bačenu odjeću iz kontejnera u centru Johannesburga, reinterpretirao u luksuzne komade.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!