TI: Stranke troše javni novac da bi sprovodile javnu kampanju

Vijesti 02. aug 202211:59 0 komentara
Shutterstock

Političke stranke ulaze u preuranjene političke kampanje i koriste javne resurse kako bi pozivali građane da glasaju za njih na predstojećim Općim izborima u Bosni i Hercegovini pokazao je i ovaj put monitoring kojeg sprovodi Transparency international u BiH (TI BiH).

“Pratili smo 175 događaja, na 76% njih bili prisutni kandidati, od čaga na 44% njih bili su prisutni javni funkcioneri kojima nije bila nadležnost da budu tu”, pojasnili su iz TI.

Jedan od primjera koji su naveli je Dan opštine Čelinac, kada su se u sklopu manifestacije obraćali kandidati koji obavljaju dužnost na novu Republike Srpske.

“Na obilježavanju Dana opštine Čelinac, agresivnom kampanjom, putem bilborda najavljen je koncert pet estradnih umjetnika, građanima se nudio besplatan ulaz na koncert. A prije koncerta su im prireno obraćanje četiri kandidata, od čega dva kandidata nisu imali nikakve nadležnosti da budu tu”, poručili su iz TI.

Dodajući da se radi o ministru poljoprivrede RS Borisu Pašaliću i direktoru UKC RS Vladi Đajiću. Drugi primjer kojeg su naveli su dani povratka u Travniku i Bratuncu.

“Na led ekranima su se nalazila imena, Edina Ramića, Bakira Izetbegovića, grafička rješenja su slična grafičkim rješenjima koja koristi SDA”, rekli su.

Ivana Korajlić iz TI dodaje da je izražen problem korištenja javnih resursa.

“Imali smo događaje koji su finansirane od javnih institucija koje se pretvore u predizborne skupove, otvoreni pozivi da glasaju za određene subjekte, pa čak i prijetnje da ako ne glasaju da će trpiti poslijedice”, rekla je.

Osim toga u ovoj organizaciji dodaju da je poseban problem preuranjena kampanja, pojašnjavaju da monitoring započinju tri mjeseca pred izbore, ali da kampanju brojne stranke počinju i ranije.

“Veoma je raširena kampanja da se ranije poćinje sa predizbornom kampanjim, a da dolazi do zloupotrebe javnih instutcija, funkcija, sredstava, gdje se ogromna javna sredstva koriste za dobijanje podške glasača”, rekla je Ivana Korajlić iz TI.

Poseban je problem kažu pojava govora mržnje koju CIK ne može sankcionisati jer se odredbe Izbornog zakona vezuju za izbornu kampanju koja zvanično nije počela. Čeka se da stupanje na snagu izmjena Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik, što bi moglo imati uticaj na političke subjekte.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!